Megdőlt az évszázados hidegrekord Pesten

Vágólapra másolva!
Megdőlt péntekre virradóan az országos és a budapesti hidegrekord is. Zabaron mínusz 4,2 fokot mértek hajnalban. A rekord annyiban nem meglepő, hogy ez a Nógrád megyei település az ország leginkább fagyzugos pontja.
Vágólapra másolva!

Zabaron hajnalban mínusz 4,2 fokot mértek. Az eddigi május 6-i országos hidegrekordot szintén Zabaron mérték 1999-ben, akkor mínusz 1,9 fok volt - tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A májusi abszolút minimumhőmérsékletet, mínusz 6,4 fokot szintén Zabaron észlelték 2007. május másodikán. Budapesten több mint százéves rekord dőlt meg: péntek hajnalban Ferihegyen 1,3 Celsius-fok volt. A korábbi rekord 1,8 fok volt, amelyet még 1886-ban rögzítettek. Az ország további nyolc pontján mértek még az 1999-esnél alacsonyabb hőmérsékletet.

Nem kizárt, hogy szombatra virradóan is dőlnek meg hidegrekordok a mélyebben fekvő, szélvédett helyeken, mivel az elkövetkezendő napokban jelentős változás nem lesz az időjárásban. Az éjszakák hasonlóan hidegek lesznek, nappal viszont erősödő felmelegedés, többórás napsütés várható gomolyfelhő-képződéssel, csapadék nélkül. A hideg hajnal és a déli meleg miatt nagy a hőingés, ezért fontos az öltözködésre az átlagosnál jobban odafigyelni. A további hétvégi kilátásokról szóló előrejelzésünket itt olvashatja.

A péntek hajnali fagyrekord még mindig a hét eleji markáns hidegfront utóhatása. A kedden érkezett hideg légtömegek hatása szerdától szombatig meghatározó marad. Derült, szélcsendes éjszakákon késő tavasszal egyébként is gyakran alakulnak ki fagyzugok.

Mint az OMSZ az [origo] részére készített hírmagyarázatából kiderül, fagyzugok azért alakulnak ki, mert a meleg levegőnél nagyobb fajsúlyú, hideg levegő elfoglalja az adott terület legmélyebben fekvő, úgynevezett "lefolyástalan" részét. Így fordulhat elő, hogy a frissen kiültetett palánták elfagynak a kert egy néhány méterrel mélyebb, magasabb területekkel körülvett részében, míg másutt nem károsodnak. Ezért fordul elő, hogy a Nógrád megye északkeleti részén elhelyezkedő Zabar telepen működő meteorológiai állomáson mérik a legalacsonyabb hőmérsékletet az egész országban.