Fagyni is fog éjszaka a következő napokban

Vágólapra másolva!
Különösen az éjszakák lesznek szélsőségesen hidegek a következő napokban a hidegfront miatt. A mélyebben fekvő, szélvédett helyeken fagyra is számítani kell. Kedden a legnagyobb szélerősséget ezúttal is a Bakonyban, a Kab-hegyen mérték: 126 km/órát. 
Vágólapra másolva!

Markáns hidegfront kevés csapadékkal, viharos széllel, erős lehűléssel - ez történik most Magyarország időjárásában. A hideg levegő hatása a következő napokban is meghatározó marad. Különösen az éjszakák lesznek szélsőségesen hidegek, a mélyebben fekvő, szélvédett helyeken fagyra is számítani kell, ezért a fagyérzékeny növények, frissen kiültetett palánták védelméről érdemes gondoskodni, ahol erre lehetőség van.

Kedden az északnyugat felől érkező markáns hidegfront előtt, a nap első felében, dél felől még enyhe levegő áramlott fölénk. Ennek köszönhetően - bár a napsütést meglehetősen sok felhő zavarta - az ország nagy részén még 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a Tiszántúlon és a Balaton déli partján néhol a 23 fokot is meghaladta.

Forrás: OMSZ

Hőmérsékleti előrejelzésünk május 5-ére, hajnali 4 órára

A front először az északnyugati megyékben vetett véget az enyhe, késő tavaszi időnek és ott okozott legtöbb csapadékot is. A Kisalföld nagy részén 2 és 9 mm közötti mennyiség, Szentgotthárdon 11 mm esett, az ország túlnyomó részén azonban még 2 mm-t sem regisztráltak - volt, ahol egy csepp eső sem esett.

Sokfelé a szél északnyugatira fordulása, megerősödése, viharos széllökések jelezték a front érkezését. A legerősebb lökések a Balaton és a főváros környékén a 80 km/órát is meghaladták. A legnagyobb szélerősséget ezúttal is a Bakonyban, a Kab-hegyen mérték: 126 km/órát. Az Alföld nagy részén azonban 60 km/óra alatt maradt a szélsebesség.

A front után, észak felől bezúduló hideg levegő hatására látványosan - sokfelé néhány óra alatt több mint 10 Celsius-fokkal - csökkent a hőmérséklet. Ennek megfelelően kedden az átlagosnál lényegesen, 6-8 fokkal hűvösebb, hidegebb idő volt, a hőmérséklet legmagasabb értéke a legtöbb helyen 10, 15 fok között alakult. Az erős hidegfront élettani hatásai is erőteljesebbek voltak, s ez fokozottan megterhelte a szív- és érrendszeri, illetve a reumás megbetegedésben szenvedőket. Ezen felül a vérnyomás-ingadozásnak, erős fejfájásnak is lehettek légköri okai az utóbbi harminchat órában.

Vadász Vilmos