Kissé hűvös, változékony idő záporokkal

Vágólapra másolva!
Változékony idő napsütéssel, hideg, majd enyhébb éjszakák, erősödő nappali felmelegedés - ilyen a hétvége időjárása. Főként szombaton és vasárnap már országszerte számíthatunk többórás napsütésre. Vasárnap csökken a felhőzet. Elsősorban hazánk nyugati felén alakulhatnak ki záporok. Hajnalonta hideg lesz, napközben azonban erősödik a felmelegedés.
Vágólapra másolva!

Vasárnap csökken a felhőzet. Elsősorban hazánk nyugati felén alakulhatnak ki záporok. Többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a keleti szél. A hőmérséklet a hajnali 3, 8 fokról délutánra 14, 19 fokig emelkedik. Budapesten és környékén eleinte még gyakran lesz erősen felhős az ég, később a változó felhőzet mellett már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kisebb zápor kialakulhat. Területi átlagban csak jelentéktelen mennyiségű csapadék valószínű.

Nagy a hőingás

Az átvonult hidegfront nyomában átmenetileg biometeorológiai szempontból is nyugalmasabb időszak köszönt be. Klasszikus értelemben vett fronthatásra nem kell számítani. Csupán a hét vége felé a melegfrontokra kifejezetten érzékenyeknél jelentkezhet esetenként fejfájás, rossz közérzet. A hűvös, sőt helyenként hideg hajnali, reggeli órákat szombattól erősödő nappali felmelegedés követi. A nagy hőingás miatt célszerű az öltözködésünkre az átlagosnál jobban odafigyelni. A májusi napsütésnek már nagy az ereje, emiatt lényeges különbség lehet a tényleges léghőmérséklet, valamint a napon érzett, ún. komfort hőmérséklet között. A szél is jelentősen befolyásolhatja hőérzetünket.

Főként szombaton és vasárnap már országszerte számíthatunk többórás napsütésre. Bár olykor megnövekszik a gomolyfelhőzet, záporeső valószínűleg sehol sem lesz. Hajnalonta hideg lesz, napközben azonban erősödik a felmelegedés. Szombaton inkább 20 fok körüli, vasárnap viszont 20 fok feletti maximum hőmérséklet lesz a jellemző. Emiatt összességében kirándulásra, természetjárásra, szabadidős programokra megfelelőnek, sőt helyenként kifejezetten kellemesnek ígérkezik az időjárásunk.

Angliában esni fog

Változatos képet mutat Európa időjárása. Észak-Skandináviától Közép-Európán át egészen a Földközi-tengerig magasnyomás húzódik. Alapvetően napos, de az anticiklon északi és középső területein hideg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 9 és 15 fok között változik, a 45. szélességi körtől délre azonban már 17, 22 fokot mérnek.

A magasnyomás lényegesen nem változtatja helyzetét. Nyugat felől egyre enyhébb levegő érkezik. Ugyanakkor a keleti területeket szombaton már érinti egy úgynevezet. magassági hideg légörvény.

www.thinkstockphotos.com

Az említett magasnyomástól nyugatra és keletre is ciklonális mező található, a Brit-szigetek, valamint a Fekete-tenger térségében záporok is kialakulnak. Mind Nyugat-, Délnyugat-, mind Kelet-Európában melegebb az idő, mint az anticiklon területén, jellemzően 18 és 25 fok közé melegszik fel délutánonként a levegő.

Nem dől meg sem a meleg, sem a hidegrekord ezen a hétvégén

Az erre az időszakra jellemző maximum-rekordok harminc fok felett vannak: például 2003. május hatodikán Baja Csávolyon 33,9 fokot, hetedikén ugyanebben az évben Tiszaroffon 34,3 fokot, szintén ezen év május nyolcadikáján pedig 34,5 fokot mértek Bácsalmáson. A fővárosi melegrekordok is ehhez az évhez köthetők: hatodikán 31,3 fok, hetedikén 33,1 fok, nyolcadikán pedig 33 fok volt a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ugyanakkor hatodikára virradóan 1999-ben Zabaron -1,9 fok, május hetedikén hajnalban Gagyvendégin és Kékestetőn -2,3 fokot mértek 1957-ben, illetve 1999-ben. Egyébként a májusi abszolút minimumot, -6,4 fokot Zabaron észlelték 2007. május másodikán.

A statisztika szerint a május időjárása - a megelőző hónapihoz képest - már nem annyira változékony, többek között emiatt is kevés az idevonatkozó népi időjóslás. Ezek sorában mindenki által ismert, hogy a májusi eső aranyat ér. A hiedelem azt tartja, hogy a száraz május száraz évet is jelent. A leginkább ismert mondáscsokor a fagyosszentekhez, vagyis Pongrác, Szervác, Bonifác napjához köthető.

Májusban már kevés kárt okoz a nyugati szelek öve

Közismert tény, hogy időjárásunk motorja a Nap. A Napból sugárzás formájában érkező energia a Föld légkörében általában egyenetlenül oszlik el. Emiatt keletkeznek a szelek, de kialakulásukat többek között a földfelszín és a vízfelületek eltérő hőelnyelő és hőtározó képessége, a földrajzi elhelyezkedés, a domborzati adottságok és főleg a Föld tengely körüli forgása, illetve a tengely dőlése is befolyásolja. Az erős légáramlatok esetenként nagytérségű áramlásokká olvadnak egybe. Ilyen például a nyugati szelek öve, amely nálunk áprilisban gyakran okoz komoly szeleket.

Májusra ez a zóna azonban távolabbra kerül térségünktől, ezért sok esetben ilyenkor nyugalmasabban alakul az időjárásunk. Az idő múlásával azonban változik a helyzet: a földfelszín közelében jobban melegszik a levegő, mint a tengerek felett. Az egyenetlenül felhalmozódó energia - inkább csak a hónap vége felé - fokozatosan olyan szintet ér el, amely már képes lesz az óceáni nedves, de viszonylag hűvösebb levegőt a meleg szárazföld belsejébe szállítani.

Mi történt a héten Magyarország időjárásában?

Az elmúlt hétvége időjárását részben az északra lévő anticiklon, magasnyomású öv száraz, hűvös, valamint a Földközi-tengerről érkező meleg, nedves léghullámok keveredése határozta meg. Szombaton a napsütés mellett mind gyakrabban megnövekedett a gomolyfelhőzet, és többfelé alakult ki záporeső, zivatar. A csúcshőmérséklet 17-25 fok között változott, volt, ahol 25 mm csapadék hullott. Vasárnap a közelünkben örvénylő mediterrán ciklon révén többfelé esett az országban. Szeszélyesen alakult a hőmérséklet, a maximum jobbára 15-21 fok között alakult, délen helyenként azonban 13-14 fok is előfordult.

A ciklont követő frontátvonulás révén többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott, például Kaposváron 31 mm-t mértek. Hétfőn az országban már több helyütt, hosszabb időre kisütött a nap, felhősebb területek záporokkal inkább csak a Duna-Tisza-közén fordultak elő. Kedden intenzív hidegfront alakította az időjárásunkat. A napsütést erős felhősödés, majd záporok, helyenként zivatarok követték. Ezzel párhuzamosan megerősödött, sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél - balatonőszödön délután 101 km/óra szélsebességet mértek.

Míg keleten, délkeleten folytatódott a meleg idő, északnyugaton már 5-8 fokkal gyengült a nappali felmelegedés. Szerdán folytatódtak a felhőátvonulások, az erős, olykor viharos szél csupán az esti óráktól kezdett gyengülni. Csütörtök hajnalra -1.8 és +8.1 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, a leghidegebbet Tésáról jelentették. Péntek hajnalban megdőlt az eddigi hidegrekord, mind az országban, mind Budapesten. A fővárosban 1886 május 6-án 1,8 fokig süllyedt a hőmérséklet, idén ezen a napon ferihegyi állomásunkon hajnalban 1,3 fokot mértek. Zabaron 1999-ben -1,9 fokot regisztráltak, most pedig ugyanitt -4,2 fokig hűlt le a levegő.

Bozóki István, Gaál Áron