Elszórt záporok miatt izgalmas a nyári idő

Vágólapra másolva!
Elszórtan záporra, zivatarra kell számítani a következő másfél napban, de nagyrészt napos, nyárias lesz az idő. Érezhető hideg- vagy melegfront nem fordul elő, a Kárpát-medence időjárását helyi hatások alakítják. Helyenként erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután és pénteken is többnyire derült, napos időre számíthatunk, de helyenként erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés. Csütörtökön elszórtan, pénteken csak néhol (főként az északi megyékben) záporeső, zivatar is kialakul. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések, esetleg kisebb jégeső kíséri.

Mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb a Kisalföld nyugati részén élénkül meg a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 27 fok körül várható.

Szombaton a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. Zápor, zivatar kialakulhat. A csapadék mennyisége területi átlagban 2 mm alatt valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

A légköri frontok továbbra is elkerülik a Kárpát-medencét, ugyanakkor a magasban zajló melegedés miatt a fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. Sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság, vérnyomás-ingadozás, és csökkenhet a koncentrálóképesség.

Csak Észak-Európában csapadékos az idő

Változékony időt okoznak Európa északi felén az erős magassági áramlással gyorsan mozgó frontrendszerek. Az erősen megnövekvő felhőzetből záporok, sőt az Urál előterében egy-egy zivatar is kialakul, de jelentős mennyiségű csapadékról nem érkezik jelentés.

Ezzel szemben a Földközi-tenger térségében több gyengülő magassági hidegcsepp is örvénylik, amelyekből zápor, zivatar egyaránt előfordul. A zivataros gócokban lokálisan jelentős mennyiségű csapadék is hull. Ettől eltekintve többnyire derült, napos az idő a Mediterráneumban, sőt Európa középső vidékein is. Amíg a legészakabbi régiókban a csúcshőmérséklet 10 fok alatt marad, addig a kontinens nagy részén meghaladja a 20 fokot, sőt Franciaországban, valamint Kis-Ázsiában 30 fok közeli értékek is előfordulnak.