Lezuhanó repülőkre is tesztelik az atomerőműveket az EU-ban

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakértői abban, hogy emberek előidézte katasztrófahelyzetek szempontjából is elvégzik majd az uniós atomerőművek állapot- és biztonsági kockázatfelmérését. A kompromisszum szerint a terrorakciók kockázataival külön foglalkoznak. A vizsgálatokat mind a 143 erőműre elvégzik, köztük Paksra is.
Vágólapra másolva!

Az ember által okozott katasztrófák volt az utolsó lényegi nyitott kérdés ahhoz, hogy az unióban elő lehessen készíteni a felmérést, az úgynevezett stressz-teszteket. Oettinger korábban azt szerette volna elérni, hogy az ellenőrzés a terrorfenyegetésre is terjedjen ki. A vizsgálatokat már a jövő hónap elején megkezdik, közölte Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos (a tesztekről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről. A tagországok szabályozó hatóságai és a brüsszeli bizottság között azonban mindeddig nézeteltérés volt abban, hogy terrorakciókat is bevonják-e a felmérendő kockázatok körébe. Az ellenérvelők azzal indokolták álláspontjukat, hogy a gyenge pontok felfedése tippet adhat a terroristáknak.

A tesztelés célja, hogy Európában megelőzzék a fukusimaihoz hasonló, már csernobili szintűnek minősített helyzeteket. A felmérés arra a helyzetre is kiterjed, ha egy erőmű közelében egyszerre két katasztrófa következne be. A teszteknek az EU-ban jelenleg működő mind a 143 atomreaktort alávetik.

Az emberi eredetű katasztrófahelyzeteken olyan baleseteket értenek, mint például egy repülőgép lezuhanása vagy robbanás a létesítmények közelében. Szakértők szerint viszont kevés a különbség egy merénylet vagy az említett balesetek között, tehát utóbbiak felmérése támpontot adhat az előbbiekkel szembeni ellenállás megállapításához is.

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy az erőművek állapotának felmérésére kérték az unióval szomszédos országokat és a világ más térségeit. A tesztek eredményeit nyilvánosságra hozzák majd, és az érintett kormányoknak megfelelő lépéseket kell tenniük abban a esetben, ha valamely reaktor nem bizonyul kellően kockázatmentesnek.