Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ronda idő fenyegeti a királyi esküvőt Londonban

Vágólapra másolva!
Egyre inkább esőt és csípős szelet mondanak a meteorológusok Vilmos brit trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton pénteki esküvőjére a korábban valószínűsített szép tavaszi idő helyett. A trónörökös állítólag annak ellenére ragaszkodott a tavaszi esküvőhöz, hogy figyelmeztették: a brit időjárás ilyenkor különösen kiszámíthatatlan.
Vágólapra másolva!

A huszonkilenc éves Vilmos herceg és polgári származású barátnője eljegyzését tavaly novemberben jelentették be, az esküvő április 29-én lesz a londoni Westminster-apátságban. A meteorológusok felhős, hűvös és meglehetősen szeles időt valószínűsítenek erre napra, továbbá 60-70 százalékos eséllyel záporokat is. A brit meteorológiai intézet prognózisa szerint 17 fok körüli csúcshőmérséklet várható pénteken, de a menyegzőt az utcán ünneplő milliók - köztük a hagyományos utcabálok részvevőinek - konfortérzetét jelentősen lerontja majd a csípős északkeleti szél.

Tavaly április 29-én, ragyogó napsütésben 19,5 fok volt a napi csúcshőmérséklet a Westminster-apátság környékén, a legutóbbi húsz év átlagában pedig mindössze 2,6 milliméternyi csapadék jellemző erre a napra.

Dél-Angliát napok óta meleg, nyárias napsütés éri. A várható időjárás-változás oka, hogy a Brit-szigetektől északra anticiklon helyezkedik el, de áramlási rendszerében északkelet, kelet felől nedvesebb levegő éri el pénteken a szigetország déli részét - magyarázta az [origo]-nak Pátkai Zsolt, az OMSZ meteorológusa. A felhősebb időt okozó légörvény már napok óta Európa térségében tartózkodik: a Balti-államoknál keletkezett múlt hét pénteken, majd Ukrajna, Lengyelország, valamint Németország fölött áthaladva nyugat felé tart.

A korábbi napok időjárásával ellentétben Londonban pénteken jobbára erősen felhős idő várható, eső, zápor kialakulásának 60-80% a valószínűsége. Ugyanakkor kiadós esőzésre nem kell számítani, a csapadék mennyisége területi átlagban a 2-3 millimétert nem haladja meg. Az élénk, olykor erős északkeleti szélben a 15-16 fok körüli hőmérsékletű levegőt még hűvösebbnek, kellemetlenebbnek érezhetik az ott tartózkodók - tette hozzá a meteorológus.

Különleges balszerencse lenne, ha a pénteki trónörökösi esküvőt elmosná az eső, mivel Nagy-Britannia egészen eddig nyárias áprilist élvezhetett: a négynapos húsvéti hétvégén, verőfényes napsütésben 30 fokot megközelítő hőmérsékleteket mértek. A statisztikák szerint ez volt az utóbbi hatvankét év legmelegebb áprilisi hétvégéje.

Rossz reklám az esős esküvő Nagy-Britanniának

Az időjárás a logisztikai tervekbe is beleszólhat. A házasságkötés után Vilmos és Kate az alapeseti, vagyis szép időre kidolgozott forgatókönyv szerint az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtatna az apátságból a Buckingham-palotához. A díszes járművet Viktória királynő fia, VII. Eduárd király koronázási ceremóniájára készítették. Vilmos édesapja, Károly walesi herceg és Diana hercegnő is ezzel a hintóval távozott a Szent Pál székesegyházból, 1981 júliusában tartott esküvőjükről.

Ha azonban valóra válik a rossz időről szóló előrejelzés, Vilmost és feleségét az 1881-ben készült zárt üveghintó, a Glass Coach szállítja majd a Westminsterből a királyi család első számú londoni rezidenciájára az esküvői szertartás után. Az 1997-ben elhunyt Diana hercegnő ezen a hintón érkezett csaknem harminc évvel ezelőtti menyegzőjére a Szent Pál-katedrálishoz.

Vilmos állítólag annak ellenére ragaszkodott a tavaszi esküvőhöz, hogy figyelmeztették: a brit időjárás ilyenkor különösen kiszámíthatatlan, és ha rossz idő lesz, az csak megerősítheti az "esős Nagy-Britanniáról" kialakult közvélekedést. Nem lenne túl jó reklámja a brit turizmusnak, ha a trónörökösi esküvőt elmosná az eső, az események közvetítését ugyanis - óvatos becslések szerint - kétmilliárd tévénéző kíséri majd figyelemmel világszerte. A herceg azonban a keddi Daily Mail értesülése szerint azzal érvelt, hogy nagymamája és nagypapája, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg 1953-as esküvőjén is szakadt az eső, jóllehet a nagyszülők egy júniusi napon házasodtak össze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről