Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Esőmentes napra számíthatunk a vastag felhőzet ellenére

Vágólapra másolva!
Már kissé szárazabb és melegebb levegő érkezik szerda estig a Kárpát-medence fölé. Gyakran megnövekszik a felhőzet, de eső, zápor nem valószínű. A magasban történő pár fokos melegedés miatt Melegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetnek azok, akik különösen érzékenyek az időjárás változásaira.  
Vágólapra másolva!

Szerdán gyakran erősen megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A keleti szél helyenként megélénkül, az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 20-35 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 fok körül alakul.

Csütörtökön néhány órára kisüt a nap is a többször megnövekvő felhőzet mellett. Csapadék nem valószínű. A keleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, a 10-20 km/h-s átlagszél mellett 30-50 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Melegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetnek a magasban történő pár fokos melegedés miatt azok, akik különösen érzékenyek az időjárás változásaira. Többek között koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Időjárási helyzet Európában

Anticiklon húzódik a Brit-szigetektől a Skandináv-félsziget déli részén át egészen a Kelet-európai-síkságig. A felsorolt tájakon csak időnként növekszik meg a felhőzet, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor kontinensünk északi területe fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt Izlandon, a Skandináv-félsziget és a Kelet-európai-síkság északi részén sok a felhő, és a ciklon-középpontokhoz tartozó frontok mentén eső, zápor, helyenként havazás, hózápor is előfordul.

A Földközi-tenger fölött sekély ciklon örvénylik, ezért a déli területeken, valamint a Kárpát-medence térségében többször erősen felhős az ég, és szórványosan alakul ki eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nagy részén 14, 25 fok között alakul, csak északon van hidegebb, ott a délutáni órákban általában 3, 11 fokot mérnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről