Húszfokos meleg sem kizárt csütörtökön

Vágólapra másolva!
Idén Sándor és József jelentős lehűlést hozott, de Benedek napjára már az évszaknak megfelelő idő köszöntött be. A melegedés folytatódik, csütörtökön húsz fok sem kizárt. A legfrissebb előrejelzések szerint viszont éppen hétvégére romlik el az idő.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén éppen ellentétesen alakult az időjárás, mint azt a népi bölcsesség mondja. Az ország legmagasabb csúcsain néhány centi hó hullott, sőt síkvidéken is előfordult hóesés. Hétfőn, Benedek napján azonban már elkezdődött a javulás.

Közép-Európa felett anticiklon épül fel. Az anticiklonra jellemző nagytérségű leáramlás felhőoszlató hatása érvényesül, azaz egyre több lesz a napsütés. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet kevéssel haladja meg a 10 fokot, ez a sokéves átlaggal egyezik meg. Mivel az anticiklon központja Németország felett található, olyan áramlási rendszer alakult ki, hogy a magasban a lassú melegedés észak felől érkezik. Így - a felhőzetet is figyelembe véve - hétfőn és szerdán északon, kedden pedig északnyugaton lesz a legmelegebb az országban, az általában melegebb déli megyék egy-két fokkal lemaradnak.

A minimumhőmérsékletek azonban egyelőre alacsonyak lesznek. Hétfő este a jobbára derült ég alatt a száraz, kis hőkapacitású levegő nagyon gyorsan hűl, így kedd hajnalban sokfelé várható fagy. Napközben azonban már átlagosan 15 fokra melegszik a levegő. A hét közepétől megszűnnek a hajnali fagyok, csütörtökön napközben pedig nagy területen éri el a hőmérséklet a 20 fokot, és ez már 6-8 fokkal melegebb a sokéves átlagnál. Ám a rekordmelegtől nagyon távol vagyunk: a hetvenes években nyáriasan meleg, 27-28 fokos értékek is előfordultak március végén.

A kelleme, valóban tavaszias periódus viszont nem tart sokáig. A legfrissebb előrejelzések szerint épp a hétvégén érkezik egy hidegfront, amely felhősebb, és hűvösebb időt hoz szórványos esővel.

Ébredezik a természet

Egyre több növény kerül ki a mélynyugalmi állapotból, megindult a rügyfakadás. A sárgabarack a héten az ország egyes részein már virágzásnak indul - a keddi fagyok néhol kárt is okozhatnak ott, ahol a virágok már kinyíltak. A száraz, napos időben a talaj felső egy-két centis rétegében megszűnik a telítettség, a kerti munkákat sárdagasztás nélkül lehet végezni. A szőlők, gyümölcsfák lemosó permetezésének most kezdődik a szezonja. Az országban, különösen az Észak-Alföldön előfordul még belvíz, a héten a növekvő párolgásnak köszönhetően a belvízzel borított területek kiterjedése jelentősen csökken.

Bár a közérzetet feldobja a kellemes tavaszi idő, a megfigyelések szerint ilyenkor tompulhatnak a reflexek, különösen a közlekedésben jelentkezhet a figyelmetlenség. Az autóvezetőknek érdemes figyelembe venni a növekvő reflexidőt például a követési távolság megválasztásában. A fizikai teljesítőképesség a tavaszi napsütésben növekszik, míg az intellektuális - különösen az összeszedettséget, erős koncentrációt igénylő - tevékenységek nehezebben mennek.