Vérnyomásproblémák, vasárnap kettős fronthatás - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A következő napokban folytatódik a hideg téli idő jelentősebb csapadék nélkül. A hétvége első napján vérnyomáscsökkenést, fejfájást tapasztalhatunk. A gyakran feltámadó szél csökkenti a hőérzetet. Vasárnap már kettős fronthatás terheli a szervezetet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szombaton gyengül a hidegfronti hatás, de marad a télies idő, feltámad a szél. A gyengülő fronthatás az érzékenyebbeknél még panaszokat válthat ki, fejfájást, vérnyomáscsökkenést tapasztalhatunk. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatását csökkenthetjük egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással. Az alacsony vérnyomásra jó hatással lehet a fehér fagyöngy- vagy csalántea. Északon és nyugaton néhány órára kisüt a nap, míg másutt borús időre van kilátás. Zsírosabb hidratáló krémek használata ajánlott, mert a hideg, szeles időben a bőrünk könnyen kiszáradhat, kirepedezhet. Délen és keleten elszórtan előfordulhat hószállingózás. Az erős széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok időjárásának köszönhetően kissé csökkeni fog. A légszennyezettség csökkenése jó hatással van a légúti betegek állapotára, a lehűlés azonban az asztmásoknál panaszokat okozhat. A hideg, száraz levegő irritálja a túlérzékeny légutakat, és asztmás rohamot válthat ki.

Vasárnap kettősfronti hatás terheli szervezetünket. A szokásosnál bágyadtabbak, fáradékonyabbak lehetünk, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. Eleinte több órára kisüt a nap, majd észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Érdemes pár órát a szabad levegőn tölteni, az oxigéndús levegő és a testmozgás felélénkíti a szervezetet.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás érvényesül, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Eleinte többfelé előfordulhat havazás, és erős lesz a szél is. Érdemes könnyen emészthető ételeket, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, görcsoldó hatású teákat fogyasztani.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.