Szeles idő csökkenti a hőérzetet - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A következő napokban folytatódik a hidegfronti hatás, feltámad a szél, a hőmérsékletek fagypont közelében alakulnak. A fagyos szél szárítja a bőrt, csökkenti a hőérzetet, az asztmás betegeknél rohamot válthat ki.  Vasárnap a hidegfronti hatást kettős fronthatás váltja fel.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:


Pénteken hidegfronti hatásra számíthatunk. Jobbára borús lesz az idő, de északon és nyugaton felszakadozhat a felhőzet, több-kevesebb időre kisüt a nap. Az időjárásra érzékenyebbek fejfájást, fáradékonyságot tapasztalhatnak ezen a napon. A fáradékonyság ellen zöldtea fogyasztása ajánlott, a fejfájásra hajlamosak sok folyadék fogyasztásával enyhíthetnek a jelentkező tüneteken. Többfelé megerősödik az északi szél, ami jelentősen csökkenti a hőérzetet, így kellemetlen lesz a szabadban tartózkodni. Az Alföldön és a Dunántúlon időnként viharos széllökések is előfordulhatnak, amelyek csökkentik a járművek menetstabilitását, ezért az autósoknak fokozott figyelem ajánlott.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok szeles időjárásnak köszönhetően tovább csökken. A légszennyezettség csökkenése jó hatással van a légúti betegek állapotára, a lehűlés azonban az asztmás betegeknél panaszokat okozhat. A hideg, száraz levegő irritálja a túlérzékeny légutakat, és asztmás rohamot válthat ki.

Szombaton kissé gyengül a hidegfronti hatás, ami egyeseknél még panaszokat válthat ki. A szervezet ellenálló képességét növelhetjük egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással. Marad a télies, szeles idő, északon néhány órára kisüt a nap. Zsírosabb hidratáló krémek használata ajánlott, mert a fagyos, szeles időben a bőrünk könnyen kiszáradhat, kirepedezhet.

Vasárnap kettősfronti hatás terheli szervezetünket. A szokásosnál bágyadtabbak, fáradékonyabbak lehetünk, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A továbbiakban folytatódik a télies időjárás.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.