Enyhe, frontmentes idő vasárnap - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Folytatódik az átlagnál melegebb idő. Vasárnap lesz a hét legmelegebb napja, fronthatás nem várható, de az enyhe idő miatt álmosságérzetet, fáradékonyságot tapasztalhatunk. A jövő hét elején gyenge hidegfronti hatás okozhat vérnyomáscsökkenést, görcsös panaszokat.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap fronthatásra nem kell számítani. Az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb idő várható, a hőmérséklet délnyugaton a 10 fokot is meghaladhatja. A szokatlanul enyhe időben álmosságérzet, fáradékonyság jelentkezhet. Egy csésze borsmentatea segíthet szervezetünk felfrissítésében. Az északi megyékben kisebb eső előfordulhat. Az ország többi részén több-kevesebb időre, délen több órára kisüt a nap. A déli megyékben élőknek érdemes szabadtéri programot szervezni. A napsütés javít a közérzetünkön, hatására pedig D-vitamin is termelődik a szervezetben, ami az egészséges csontozat kialakításában vesz részt.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte kissé csökken. Szabadtéri programhoz érdemes a hétvége második napját választani, ekkor az enyhe idő mellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de a hőmérsékletek még mindig az átlag felett alakulnak. Szórványosan, estétől többfelé várható eső, a hegyekben havas eső is lehet. A front vérnyomáscsökkenést, görcsös panaszokat, fáradékonyságot okozhat. Érdemes könnyen emészthető ételeket fogyasztani, ezzel mérsékelhetjük a front szervezetünkre gyakorolt hatását.

Kedden továbbra is gyenge hidegfronti hatás várható. Többfelé várható eső, záporeső, a hegyekben esetleg havas eső. Fejfájást, ízületi panaszokat tapasztalhatunk. A továbbiakban gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.