Nagyon hideg, de frontmentes napok következnek- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hétfőn még hidegfronti hatás terheli a szervezetet, hózáporra, havazásra elszórtan számíthatunk. A görcsös panaszok ismét előtérbe kerülnek. A hideg szélben erősödhetnek a fejfájós tünetek és növekszik a megfázásveszély. Meleg gyógyteákat ajánlott fogyasztani a panaszok csökkentésére.A hét közepén nagyon hideg, de frontmentes idő lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn is marad a hidegfronti hatás, így a görcsös panaszok mellett a reumatikus panaszok csökkenésére sem számíthatunk még. Bőséges folyadék fogyasztásával elősegíthető a szervezet méregtelenítése. A csalántea fogyasztása jó hatású ilyenkor. A szél csendesedik, de továbbra is migrénes panaszok, ingerültség jelentkezhet. A téli szünet utáni első tanítási napon a gyerekek fokozottabban lehetnek nyugtalanok, ajánlott a szokottnál nagyobb türelemmel lenni feléjük. Az északi határszélen lehet havazás, az itt közlekedők számítsanak csúszós utakra.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte csökkent, de még mindíg szükséges figyelni a károsanyag kibocsátásra, a nagyvárosokban főként szélcsendes időben gyorsan eléri a kritikus értéket. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nagy forgalom idején nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Kedden frontmentes nap várható csapadék nem lesz. Fázós téli napra készülhetünk. A légszennyezettség csökkenése csökkenti a légúti panaszokat. Az éjszakát követően is nagyon hideg lesz, így ajánlott a réteges öltözet. Meleg tea fogyasztása kellemesen felmelegíti a szervezetet. A reggeli köd helyenként tartósan megmarad, az itt közlekedők rossz látási viszonyokra, csúszós utakra számítsanak.

Szerdán is frontmentesnek ígérkezik a nap, borongós időre készülhetünk. Csapadék nem lesz, de nagyon hideg várható. Koncentrációs zavarok, fáradság jelentkezhet, a melegfrontérzékenyeknél már fejfájás, migrén jelentkezhet. Csütörtökön melegfronti hatás terheli már a szervezetet.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.