Villámlott is a New Yorkra lecsapó hóviharban

Vágólapra másolva!
Az idei szezon második intenzív hóvihara érte el New York városát; szükségállapotot rendelt el Michael R. Bloomberg polgármester  A szerda reggelre lehullott 20 centi hó fennakadásokat okozott a közlekedésben. Cape Cod térségébe 130 km/órás széllökéssel érkezett a vihar.
Vágólapra másolva!

Az intenzív havazást két vihar egyesülése okozta az Egyesült Államokban. Az egyik viharzóna nyugat felől érkezett, ez kedden a középnyugati tájakon okozott nagy havazást, ahol számos napi csapadékrekord meg is dőlt. Új rekord született Chigacóban, az Indiana-beli Fort Wayne és Evensville városokban, valamint az ohiói Daytonban.

Ez a ciklon később találkozott azzal az alacsony nyomású képződménnyel, amely vasárnap és hétfőn az USA déli államaiba hozott havazást. A Mexikói-öböl felől érkező enyhébb és a kontinentális hideg légtömegek nagy hőmérsékleti kontrasztja biztosította a kellő energiát a New England államát és New Yorkot elérő hóviharnak - többfelé villámlást is megfigyeltek.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint jelenleg az USA 70 százalékát fedi hó, egyedül csak Florida államból nem jelentettek hótakarót. A délkeleti államokban a jeges útviszonyok már számos halálos áldozatot követeltek.

20 centi hó hullott New Yorkban, 50 centi Connecticutban

A mostani havazás mellett a viharos, jeges szelek is gondot okoztak a térségben. New Englandben több fa kidőlt, a villanyvezetékeket is megtépázta a szél. A Massachusetts-beli Cape Codon közel 130 km/órás széllökést regisztráltak. A vihar észak, északkelet felé halad tovább, és Kanada atlanti partvidékén várnak hókáoszt a meteorológusok.

A vihar hátoldalán, csütörtökön metsző hideg, élénk szelek ostromolják majd az egész északkeleti partvidéket, ami hófúvásokat okozhat. A középnyugati államokban pedig újabb havazásra figyelmeztetnek a szakemberek.

Forrás: AFP

Járókelő Brooklyn belvárosában a Borough Hall (a régi városháza), a város legrégebbi középülete előtt

Az egyesült hóvihar következtében 15 centis hótakaró alakult ki a New York-i Kennedy reptéren Itt és a LaGuardia reptéren összesen mintegy ezer járatot töröltek. New York polgármestere, Michael R. Bloomberg kedd délután szükségállapotot rendelt el az időjárás miatt, felszólítva a lakosságot, ne üljenek autóba. A rendelet nyomán a hatóságoknak joguk van elszállítani a hótakarítási munkálatokat akadályozó gépjárműveket. A Central Parkban több mint 20 centi hó hullott a reggeli órákig, a városban mostanra már megszűnt a havazás. Connecticut egyes régióiból (Ridgefield és Danbury városából) viszont fél méter havat is jelentettek.

A legutóbbi heves hóvihar mintegy két héttel ezelőtt csapott le New York városára - az volt a város történetének hatodik legerősebb vihara. December 26-án és 27-én több mint 17 órás folyamatos havazást követően félméteres hótakaró fedte be a Central Parkot. A polgármestert akkor számos támadás érte, amiért gyakorlatilag megbénult a város.