Milyen lesz az időjárás a csillaghullás és a napfogyatkozás alatt?

Vágólapra másolva!
Meteorzáporral és részleges napfogyatkozással köszöntenek be az év első napjai. A csillagászat szerelmeseinek a Dunántúlon érdemes kémlelni az eget.
Vágólapra másolva!

Keddre virradóan éri el maximumát a Quadrantida meteorraj, ezért ma éjszaka pár óra alatt hullócsillagok tucatjait láthatják a szerencsésebbek. A meteorok mellett a Vénusz és a Szaturnusz is feltűnik a hajnali égbolton, míg kedd délelőtt a közel 80 százalékos részleges napfogyatkozást is megfigyelhetjük.

Az időjárás azonban csak részben lesz alkalmas ezeknek a csillagászati jelenségeknek a megfigyelésére. Hétfőről keddre virradó éjszaka és kedd délelőtt a Dunától keletre borult, párás, ködös idő lesz jellemző, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel a felhőzet - erre leginkább a rétegfelhőzetből kiemelkedő, magasabb hegycsúcsokon van esély. A főváros környékén is csak kis valószínűséggel pillanthatjuk meg a jelenségeket.

A Dunántúlon azonban éjjel és délelőtt is vékonyabb és szakadozottabb lesz a felhőzet, bár néhol hajnalban ködössé válik a levegő. Így elsősorban a nyugati megyékben, azon belül is az Észak- és Nyugat-Dunántúlon élőknek lehet érdemes kémlelni az eget. A felhőréteg vastagságáról interaktív előrejelzési térképünkön itt lehet tájékozódni, amelyen több mint 24 órára láthatók előre a felhőrétegek mozgása Magyarország fölött.