A Magas-Tátrában most hozza be lemaradását a tél

Vágólapra másolva!
Az ígéretes őszi rajthoz képest szokatlanul kevés a hó a Magas-Tátrában. A múlt hét második felétől kezdődő időjárás-változás óta szinte naponként esik több-kevesebb hó. Az előrejelzések szerint a héten további hóesés várható a térségben.
Vágólapra másolva!

2010. szeptember első hetében a rendkívül hűvös időnek köszönhetően a Lomnici-csúcson 80 centis hótakaró alakult ki. A hótakaró az ősz folyamán elolvadt. A tél első felében kevés csapadék hullott, és január 23-án este a 2632 méteres csúcson a hóréteg vastagsága a meteorológiai állomás mérése szerint csupán 76 centi volt.

Az elmúlt hét második felében tartós északnyugati-északi áramlás alakult ki a térségben, amellyel hideg, változó nedvességtartalmú légtömegek haladnak át. Szinte minden nap esett néhány centi hó. Az előrejelzések szerint a hét második felében a hóréteg vastagsága a csúcson átlépi az egy métert, szezonálisan azonban ez még mindig kevésnek számít.

Jelenleg a Magas-Tátra sípályáinak közel a fele használható, nagy mértékben a hóágyúzásnak köszönhetően. A következő napokban 10-30 centi friss hó hullik, hóágyúzásra viszont továbbra is szükség van.