Estétől megérkezik a hó, tartósan visszatér a tél

Vágólapra másolva!
Lehűlés kezdődik, a jelenlegi számítások szerint tartósan visszatér a tél. Egyre többfelé valószínű havazás.
Vágólapra másolva!

Ma egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami nemcsak lehűlést, de csapadékot is hoz. Ez ma még jórészt esőt jelent, de az Északi-középhegységben és helyenként a Bakonyban már havazás alakul ki. Éjszaka a középső és keleti tájakon is egyre nagyobb területen lehet havas esőre, havazásra számítani, miközben nyugaton csökken az intenzitás, szűnni kezd a csapadék. Legnagyobb területen az északkeleti tájakon, az Északi-középhegységben várható havazás, a magasabban fekvő, hidegebb részeken 2-5 centi hó is összegyűlhet reggelig.

Csütörtökön napközben a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de a pozitív hőmérsékletek miatt nem alakulhat ki számottevő hóréteg. A csapadékzóna dél felé helyeződik át.

Estétől fokozatosan északnyugatira fordul a szél. Előbb a Kisalföldön, majd a Dunántúl más részein is egyre többfelé kell erős-viharos széllökésekkel számolni. A Balaton-felvidéken a legerősebb lökések elérhetik a 70 km/órát. Csütörtökön főként a Dunától keletre várható havazás, a Dunántúlon gyakran megerősödik a szél, a hőmérséklet országos átlagban fagypont körül alakul. Az időjárásról bővebben itt olvashatsz.

A front mögött beáramló hideg levegő hatására a hétvégére mintegy 8 fokkal esik vissza a csúcshőmérséklet, és a hónap hátralévő részében még több hullámban érkezik a hideg-utánpótlás. Hajnalonként ismét nem ritkán -10 fok közelébe hűl le a levegő. A jelenlegi modellfutások alapján tartósnak ígérkezik a tél visszatérte, bár február első napjaira kismértékű enyhülés látszódik.