Ónos esővel kapunk ízelítőt a tavaszból

Vágólapra másolva!
A magasban megindult melegedés péntektől a felszín közelében is fokozatosan érezhetővé válik. A legmagasabb hőmérséklet helyenként a 10 fokot is elérheti. Hó helyett inkább ónos eső fog esni. Az enyhülés különösen az Alföldön növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől jönnek a tavaszi szelek

A szerdai mélypontot követően erőteljes enyhülés veszi kezdetét. Az anticiklon fokozatosan keletebbre húzódik térségünkből, és a magasabb, mintegy 1500 méteren lévő légrétegekben a hétvégéig közel 15 fokkal enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.

A talajon a melegedés mértéke kissé ugyan elmarad ettől, de a megélénkülő, időnként megerősödő délies szélben a hétvégén már éjszaka is csak helyenként marad fagypont alatt a hőmérséklet. A délnyugati határvidéken napközben 10 Celsius-foknál is enyhébb lehet a levegő pénteken, szombaton és vasárnap a jelenlegi -1, -5 fokos hőmérsékletekhez képest. A melegedéssel egyidejűleg a csapadékhajlam is növekszik, de a hó helyett egyre inkább eső fog esni - sőt eleinte több helyen lehet ónos esőre is számítani. A jelenlegi számítások szerint kedden már egy gyenge hidegfront érkezik, de az évkezdethez hasonló hideg idő várhatóan a hónap közepéig nem tér vissza.


A légszennyezettség csökken, több lesz a belvíz

Az északkeleti megyékben még csütörtökön is helyenként magas lesz a szálló por koncentrációja, a változékony, szeles napok alatt ismét minimális lesz a felszín közeli légkör szennyezettsége. A melegedés, vagyis a melegfront miatt koncentráció-csökkentést, fejfájást, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak az erre érzékenyek - a fronthatásról bővebb információ itt található.

A belvizes területeket jelenleg változó vastagságú jég borítja. A talaj legfelső néhány centis rétege fagyott, alatta szinte teljesen telített a talaj. A hétvégén jelentősen növeli a belvízzel elöntött területeket, amikor elolvad az Alföldet átlagosan 8 centiméteres vastagságban borító hóréteg. A belvíz különösen az őszi vetésű gabonákban okoz kárt.

A Tisza mellékfolyóin árhullámra lehet számítani a jövő hét elején, amelynek mértéke egyelőre bizonytalan, mert még nem tudni, mekkora lesz az eső mennyisége. A Tisza alsó szakaszán még az előző árhullám miatt magas a vízszint.