Háromszáz évbe telik az elsivatagosodás felszámolása Kínában

Vágólapra másolva!
Ha a jelenlegi ütemben halad Kínában az elsivatagosodott területek újra termővé tétele, még háromszáz év kell a befejezéshez. Elvileg az ország 1,73 millió négyzetkilométernyi elsivatagosodott területéből 530 ezer négyzetkilométernyi javítható fel és változtatható ismét termővé.
Vágólapra másolva!

Kína területének egynegyedét borítja sivatag vagy olyan föld, amely belátható időn belül sivataggá lesz, vagyis termőképessége elveszőben van - számolt be a mai helyzetet jellemző állapotról Liu Tuo, az elsivatagosodás elleni küzdelem vezetője a témában rendezett pekingi sajtótájékoztatón. Mindez veszélyezteti a mezőgazdasági termelést és a vízellátást a világ legnépesebb országában.

A Föld leginkább erodálódó földterületei közé tartozik a Sárga folyó medencéje. A második legnagyobb kínai folyó vidékének szinte kétharmadán (62 százalékán) megy végbe talajpusztulás a víz hatására.

Az elsivatagodással már érintett terület óriási, a megelőzés rendkívül nehéz - mondta Liu. A szakember közlése szerint körülbelül 1,73 millió négyzetkilométer az elsivatagosodott földterület, amelyből 530 ezer négyzetkilométer menthető meg. Jelenleg a rekultiváció évente alig több mint 1700 négyzetkilométert érint, ami azt jelenti, hogy ezzel az ütemmel még 300 évre lenne szükség a mai helyzet rendbe tételéhez. Az országban 2005-2009 között mérték fel a talajromlást és a sivatagosodást, így állapították meg, hogy 2009 végéig összesen 2,62 millió négyzetkilométer földterület minősége romlott.

Kevesebb a befektetés az elsivatagosodás kezelésébe - mondta Liu, s anélkül, hogy közelebbről megnevezte volna a térségeket, megjegyezte, hogy egyes regionális kormányzatok nem veszik elég komolyan a problémát.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az elsivatagosodás folyamata felgyorsulhat az éghajlatváltozással, az aszályos időszakok meghosszabbodásával, a helytelen földhasznosítással, túllegeltetéssel - a helyzet pedig már most belátható veszélyekre figyelmeztet. A kínai vezetés a körülmények javítására az erdővel borított területet 40 millió hektárral kívánja növelni 2020-ig a 2005-ös állapotokhoz képest, és ezen kívül más intézkedéseket is terveznek.

Az elmúlt öt évben mindössze fél százalékponttal (területre számítva 2650 négyzetkilométerrel) sikerült csökkenteni a sivatagosodásban érintett összterület nagyságát - közölte az állami erdészeti hivatal helyettes vezetője, Csu Lie-ko (Zhu Lieke). Szerinte egyebek mellett a füvesítésekkel, az erdősítésekkel sikereket értek el, még ha ezek a teljes feladatot tekintve kezdetlegesnek mondhatók is. 4,35 millió négyzetkilométerrel Kínában található a legnagyobb sivatagi, illetve elsivatagosodott terület a Földön - mondta Csu.