Érdemes szabadtéri programokat tervezni a hétvégén - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken még nem érdemes otthon felejteni az esernyőket, futó záporok kialakulására még számítani lehet. Szombaton és vasárnap azonban kellemes, napos időben lesz részünk, gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetet. Egyeseknél fejfájás, fáradékonyság fordulhat elő.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken kettős fronthatás fogja terhelni a szervezetünket. A légmozgás is megélénkül, borongós, csapadékosabb időjárásra számíthatunk. Az esernyőket nem érdemes otthon felejteni. Egy-egy zivatar is előfordulhat, melynek környezetében asztmás panaszok erősödésére lehet számítani. A légzési panaszok elkerülése érdekében párologtassunk eukaliptusz olajat.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja alacsony. A következő napok időjárásának köszönhetően mindkét értékben növekedés várható. Az éger és a juhar pollenszórása okozhat allergiás tüneteket. Főként a Dunántúlon jelentkezhetnek intenzívebb panaszok.

Szombaton gyenge melegfronti hatás várható. A szép, napos időjárás kárpótol az előző hétvégi csapadékos idő miatt. Ebben az időben érdemes kimenni a szabadba sportolni, kirándulni, akik azonban hosszabb ideig maradnak a természetben, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű folyadékról. Sok ember szervezetét megviseli az enyhülő, fronthatásokban gazdag idő, ezért gyakran alvásproblémák, kimerültség, bágyadtság jelentkezhet.

Vasárnap ismét gyenge melegfronti hatás várható. Marad a napos, száraz időjárás, de megélénkül a déli szél, így fejfájásos panaszok erősödésére számíthatunk. Hétfőn a jelenlegi számítások szerint hidegfront érkezik, melyre nem árt már előző nap felkészülni, így fogyasszunk magas kálium és magnézium tartalmú ételeket a görcsös panaszok elkerülése érdekében.