Január végén indul a pollenszezon 2011-ben

Vágólapra másolva!
Valószínűséggel január végén kezdődik a pollenszezon Magyarországon - közölte az ÁNTSZ. Az allergiások életét először a mogyoró és az éger virágpora keseríti meg.
Vágólapra másolva!

Az idei pollenszezon nagy valószínűséggel január végén, az év negyedik-ötödik hetében kezdődik Magyarországon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira hivatkozva.

A szezon kezdetét csak az késleltetheti, ha hidegebbre vagy csapadékosabbra fordul az idő. Ha ugyanis a szezon első allergiát okozó növényeinek, az égernek és a mogyorónak a virágzását nem akadályozza az időjárás, akkor január végétől megjelenhet a virágporuk a levegőben.

Ezért az allergiások ajánlott megkezdeniük a védekezést a tünetek mérséklése érdekében kezdjék meg a védekezést, kezelőorvosuk tanácsai szerint - javasolja az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének Aerobiológiai Hálózata.

Mind a két növény, az éger és a mogyoró is a nyírfafélék családjába tartozik (sorrendben a latin biológiai rendszertani elnevezések: Alnus; Corylus; Betulaceae). Mindkét növény azért kockázatos az allergiások számára, mert korán virágzanak. Gyakorta előfordul, hogy az éger virágai még a levelek előtt megjelennek. A mogyorónak rövid a nyugalmi időszaka - nővirágai már decemberben nyílnak, míg a hímvirágok rendszerint február második felében (a növény genetikai alapon ezzel az időbeli eltolással védekezik az önbeporzás ellen).