Csütörtökön erős hidegfronti hatás okozhat szívpanaszokat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Markáns időjárás-változás várható a következő két napban, a hét végére visszatér a tél. A keringési rendszert terheli elsősorban a hirtelen lehűlés, de a fronthatás görcsös panaszokat is erősíthet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön erős hidegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. Nyugatról érkezik a csapadékzóna, főként havazás várható, de a pozitív hőmérsékletek miatt nem alakul ki összefüggő hótakaró az országban. A fronthatás következtében megnövekszik a görcshajlam, és a hirtelen lehűlés megterheli a szív- és keringési rendszer betegségeiben szenvedőket is. Ezen a napon a megterhelő munkák helyett inkább válasszák a pihenést, és kerüljék a nehezen emészthető ételeket. A nap folyamán megnövelt magnézium bevitel ajánlott, így elkerülhetők a görcsös panaszok. A mindenórás kismamáknak sem árt odafigyelni, pihenjenek többet, végezzenek lazító légzőgyakorlatokat.

A légszennyezettség szintje és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok csapadékos időjárásának köszönhetően tovább csökken.

Pénteken továbbra is hidegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. Erős lesz az északi szél, és fagypont körül alakulnak majd a maximumhőmérsékletek, így igen kellemetlen lesz a szabadban tartózkodni, öltözzünk melegen, rétegesen. A déli és keleti megyékben további havazás, hófúvás nehezítheti a közlekedést. A frontra érzékenyek vérnyomás csökkenéssel, fáradtsággal, az erős szélre érzékenyek pedig fejfájással küzdhetnek. Egy csésze rozmaring tea enyhíthet a fejfájós panaszokon.

Szombaton kissé gyengül a hidegfronti hatás, de erős marad a légmozgás. A szervezet egyéni érzékenysége és alkalmazkodóképessége függvényében egyeseknek még panaszokat okozhat az időjárás. A frontérzékenység csökkenthető egészséges életmóddal, rendszeres életvitellel, kiegyensúlyozott táplálkozással. A visszatérő télies időjárás a jelenlegi számítások szerint a jövő hetet is jellemezni fogja.


Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.