A szerda még frontmentes lesz - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét közepén fronthatás még nem terheli a szervezetet, csütörtökön azonban erőteljes melegedés kezdődik a magasabb légrétegekben, melynek hatására fejfájás, álmatlanság, nyugtalanság jelentkezhet.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán fronthatás nem várható. Borult, ködös idő lesz, a Nap csak rövid időre süt ki néhol. Erősödnek a depressziós tünetek, lehangoltság, aluszékonyság is jelentkezhet. Csapadék nem várható. A csütörtökön érkező melegfront már ezen a napon is okozhat fejfájást, migrént a frontérzékenyeknek. Bőséges folyadék fogyasztása, magnézium, B6 vitamin bevitele segít a kellemetlen tünetek megelőzésében.

A légszennyezettség országszerte emelkedik, főként a szálló por található meg nagy koncentrációban a városi környezetben. A szennyezett levegő fokozza a légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést. Fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk. Az időseknek és a gyermekeknek, valamit a felső légúti megbetegedésekben szenvedőknek nem ajánlott városi környezetben a szabad levegőn tartózkodni.

Csütörtökön erőteljes melegedés kezdődik a magasabb légrétegekben, melegfronti hatás várható. Koncentráció csökkenést, fejfájást, vérnyomás ingadozást tapasztalhatunk. Kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással vitaminok és ásványi anyagok bevitelével segítsük a szervezet működését.

Pénteken a talajközeli hőmérsékletekben is megjelenik a melegfront hatása, országszerte fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Ez a hirtelen enyhülés továbbra is okozhat alvászavart, nyugtalanságot, koncentrálási problémákat. Az élénk déli szél erősíti a fejfájós, migrénes panaszokat. Lefekvés előtt egy csésze citromfű tea fogyasztása ajánlott az álmatlanságban szenvedőknek.

Az időjárás-változások hatására jelentkező tünetekről részletesen itt olvashatsz.