Erős fronthatások várhatók - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
November első hetében eleinte kettősfronti hatások várhatók, így mind a hideg-, mind a melegfront érzékenyek tapasztalhatnak tüneteket. Ízületi panaszok, fejfájás, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. Megnő a migrén kialakulásának valószínűsége is. Csütörtöktől gyenge melegfronti hatás várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden kettősfronti hatás terheli a szervezetet, így mindkét frontra érzékenyek panaszai fokozódhatnak. A fejfájás mellett erősödhetnek az ízületi, reumatikus panaszok is, de a szívbetegeknek is ajánlott kímélőbb napot tartani. A magnézium, kálium, B vitamin bevitelére érdemes figyelni, ezeket többek között a zöldpetrezselyem, a gabonafélék, a zöldfőzelékek, a dió tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség országszerte emelkedett, de az elkövetkező napokban ennek mértéke csökkeni fog. A légúti betegek panaszai a napokban fokozódtak, gyakran tapasztalhattak köhögéses, torokfájásos tüneteket, de várhatóan ezek a panaszok is csökkennek. A légköri pollenkoncentráció alacsony. Minden autósnak ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, a hőmérséklet csökkenése miatt biztonságosabb közlekedés érhető el a téli gumikkal.

Szerdán folytatódik a kettősfronti hatás, így sajnos továbbra is fennállhatnak az időjárás okozta panaszok. Jó hír azonban, hogy a légszennyezettség mértéke csökkent, így a köhögéses panaszok is enyhülnek. A délelőtti órákban több helyen lehet esőre számítani, az esernyőt érdemes magunkkal vinni. A folytatásban is fronthatásokra kell számítani, főként a szívbetegek folytassanak a megszokottnál kímélőbb életmódot a következő napokban.

Csütörtökön reggel párafoltok nehezítik a látásviszonyokat, amik főként az utakon jelenthetnek veszélyt. Gyenge melegfronti hatás várható. Többeknél fejfájás, egyes esetekben migrén alakulhat ki. Álmatlanság, levertség jelentkezhet. A szívbetegek fokozottan figyeljenek magukra és ne terheljék túl magukat.