Tartósan megszűnnek a reggeli fagyok

Vágólapra másolva!
November első hetében az ország nagy részén fagy nem várható, sőt öt fok alá is csak ritkán csökken a hőmérséklet. A következő napok időjárása segít spórolni a fűtési költségeken.
Vágólapra másolva!

Az október végi fagyok egy hidegfrontot követő anticiklonális helyzetben alakultak ki, amikor az érkező száraz levegő a derült, szélcsendes éjszakákon gyors hűlésnek indult. Mivel a száraz hideg levegőnek nem volt utánpótlása, a levegő harmatpontja folyamatos emelkedésnek indult, amely önmagában is a minimum-hőmérséklet emelkedéséhez vezet. Ennél fontosabb tényező a szél. Az anticiklon leépülésével a légmozgás helyenként éjszaka sem állt le, így a nyugati megyékben már hétvégén is igen enyhék voltak a hajnalok.

Növekvő középhőmérséklet, csökkenő energiaszükséglet

Keddtől vasárnapig talaj menti fagy sem lesz sehol, a hajnali enyheséggel egyidejűleg a nappali hőmérsékletek - némi ingadozással - tartósan néhány fokkal az átlagos november eleji értékek felett alakulnak. A napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint hétfőn, csütörtökön és pénteken meghaladhatja a 10 fokot, így a fűtési energiafelhasználás minimális szinten marad.

A fagymentes időszakban a lágyszárú növények átmenetileg új életre kaphatnak. Helyenként az őszi vetésben kikelt növényfajtákra is hatással lesz az enyhe novemberi hét.