Napsütéses lesz a hétvége, fagymentes a Mindenszentek

Vágólapra másolva!
Kegyes lesz az időjárás a hosszú hétvégén szabadtéri programokat tervezőkhöz: csapadék sehol sem valószínű, és hétfőre a hajnali fagyok is megszűnnek, továbbá a szél sem fogja elfújni a gyertyákat, mécseseket a temetőkben.  
Vágólapra másolva!

Pénteken a napsütésé a főszerep, miután a reggeli pára és ködfoltok megszűnnek: szinte felhő is alig lesz az égen. Napközben mérsékelt lesz a délies szél, ám az esti órákban a Kisalföldön már megélénkül a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 12 fok között alakul.

Szombaton, a hosszú hétvége első napján főként a Dunától keletre lesz párás, ködös a reggel. Fagyos is lesz még ez a reggel, a déli területek kivételével sokfelé fagypont alá hűl a levegő a kora reggeli órákra. A pára- és ködfoltok néhol délig megmaradhatnak a keleti, északkeleti országrészben, a Dunántúl északi részén viszont az élénk délnyugati szél miatt kevésbé alakulnak ki ködfoltok. Napközben aztán többórás napsütésre lehet számítani, kevés felhő lesz csak az égen. Ám hiába a sok napsütés, jelentősen nem melegszik az idő - a hőmérséklet csúcsértéke 12, 13 fok körül alakul. A Kisalföldön megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti szél.


Felhősödés kezdődik vasárnaptól

Vasárnap is többfelé várhatók a reggeli órákban pára- és ködfoltok, amelyek a nap folyamán lassan feloszlanak. Hajnali fagyokra már inkább csak a keleti, északkeleti megyékben kell készülni, nyugaton a felhős ég miatt nem csökken fagypont alá a hőmérséklet. A szombatihoz képest kevesebb napsütésre lehet számítani, mert nyugat felől lassú felhősödés kezdődik. Keletre csak a késő délutáni órákban érkeznek meg a felhők, így ott még viszonylag sokáig élvezni lehet a napsütést. A Dunántúlon napközben élénk lesz a délnyugati szél, a Kisalföld térségében erős széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet valamelyest emelkedik, a délutáni órákban 14 fok körüli maximumokat mérhetünk.

Hétfőn, Mindenszentek napján megszűnnek a hajnali fagyok - ez főként az útnak indulóknak kedvez, de a temetőbe kivitt virágok sem fagynak már el. November 1-én reggel köd is csak kisebb területen fordul elő. Javulnak a közlekedési feltételek, de továbbra is fontos az óvatos és körültekintő vezetés. Az ország nagy részén mérsékelt lesz a légmozgás, vagyis nem fogja elfújni a szél a gyertyákat, mécseseket; csupán a Kisalföldön élénkül meg időnként a délkeleti szél.

A nap folyamán már túlnyomóan felhős lesz az ég, elvétve kisebb eső is kialakulhat, de számottevő csapadékra továbbra sem kell számítani - esetleg csak a délnyugati határszél közelében fordulhat elő kisebb eső. A hőmérséklet a déli megyékben már meghaladja a 15 fokot, északon 10, 12 fok várható.

A jövő hét első napjaiban változóan felhős égre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenhol számítani lehet az országban. Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban egyre többfelé melegszik 15 fok fölé a levegő.