Barátságos, frontmentes napok a hét végéig - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban kicsit barátságosabbra fordul az idő, a hét végéig elkerülnek minket a frontok. A hét közepétől élvezhetjük a napsütés jótékony hatását is, de ennek ellenére igen hűvös marad az idő, helyenként elkel a sál és a sapka is. Hét végére igazi kiránduló idő várható
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön reggel még ködfoltok nehezítik az autósokat a közlekedésben, több helyen mínuszokat is mutathatnak a hőmérők, sálat, sapkát is ajánlott viselni. Napközben szélcsendes, napsütéses, de hűvös idő várható. Az esernyőkre nem lesz szükség. Fronthatás nem terheli a szervezetet, de a párás, hűvös idő miatt gyakoribbak a felső légúti, megfázásos betegségek. Csipkebogyóteával, mézzel, ginzeng készítményekkel is erősíthetjük az immunrendszert.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség országszerte emelkedett, és az elkövetkező napokban ez tovább romlik. Ez a légúti betegek panaszait erősíti, és gyakran lehet tapasztalni köhögéses, torokfájásos tüneteket. A légköri pollenkoncentráció alacsony. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, mivel a jelenlegi számítások szerint akár havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon a következő napokban.

Pénteken nem lesz szükség az esernyőre, derült, napos idő várható. Ma még frontmentes időre készülhetünk, de a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, koncentrációs zavarok. Fontos a megfelelő folyadék bevitele, és a koffein tartalmú italok fogyasztásának mellőzése.

Szombaton napsütéses, derült, őszi idő lesz. A reggeli köd után 10 fok körüli hőmérséklet várható. A sok napsütés hívogat a természetbe, érdemes kirándulást, szabadtéri programot szervezni. A melegfronti hatás okozhat fejfájást, koncentrációs zavarokat, a közlekedés során ezért fokozottan ajánlott figyelni.