Kemény fagyok jönnek a hét második felében

Vágólapra másolva!
Szerdától vasárnapig a reggeli órákban sokfelé várható fagy, helyenként mínusz öt fok alatti hőmérséklet sem kizárt. A szükséges teendőket a kertekben érdemes elvégezni. A vasárnap napközben kitett virágoknak azonban már szerencséjük lehet.
Vágólapra másolva!

Az Északi-középhegység területén, az Alföld északi részén és délnyugaton már szerda hajnalban néhány fokos fagy várható, máshol a szél miatt ekkor csak talaj mentén lehet fagy. Csütörtök reggel országszerte nulla fok alá csökken a hőmérséklet. Helyenként -5 foknál is hidegebb lesz a levegő. Pénteken és szombaton is sokfelé lesz fagy a reggeli órákban, sőt még vasárnap reggel is lehetnek fagyzugos térségek.

A kerti csapok víztelenítését már nem lehet tovább halogatni, a locsolócsöveket szintén víztelenítést követően érdemes zárt helyre tenni. A kerti virágok könnyen lefagynak, azokat fagymentes, de nem fűtött helyiségekben ajánlott tárolni. Különösen a lágyszárú növényeket érheti hirtelen stressz a meleg szobákban, de hűvös tárolókban még gyenge fény esetén is jól elviselik az átköltöztetést.

A hideg reggelek sajnos kedveznek a légúti és meghűléses megbetegedéseknek. Ezt elkerülendő az öltözködésben reggel a nyak védelmére is hangsúlyt kell tenni. Csütörtöktől egyre többfelé képződik reggel köd, amely tovább csökkenti a hőérzetet. Csütörtöktől szombatig zúzmarás köd is kialakulhat.

Megúszhatják a vasárnapi virágok

A fagyok erőssége péntektől csökken, köszönhetően annak, hogy a levegő harmatpontja kissé már emelkedik. Az egyre nagyobb térségben megjelenő reggeli ködök is visszatartják a hőmérséklet éjszakai csökkenését, ugyanakkor a helyenként napközben is megmaradó köd visszaveti a délutáni hőmérsékletet. Mivel hétfőtől a fagyok várhatóan megszűnnek, a vasárnap a szabadba kirakott virágok napokig életben maradhatnak.