Újabb frontok jönnek - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Megterhelő időszak vár a frontérzékenyekre, melegfronti hatás után hideg és kettősfronti hatás terheli a szervezetet. Ez kimerültséget, ingerültséget, alvászavart okoz. A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja alacsony marad.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap továbbra is gyenge melegfronti hatás okoz ingerültséget, fejfájást. Sokaknál kimerültség, türelmetlenség léphet fel. A megerősödő szél az erre érzékenyeknél szédülést, ingerlékenységet válthat ki. Az alvásproblémák miatt érdemes egy kis sportolással kifárasztani a szervezetet. Borongós, őszi idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokra országszerte lehet számítani. Esőre inkább a késő délutáni órákban valószínű, érdemes kirándulni, a szabadban eltölteni a mai napot. A vasárnapi ebédre könnyen emészthető ételeket ajánlott fogyasztani, grillezett húsokat, friss salátákat, zöldségeket. A következő napok csapadékosabbnak ígérkeznek, újabb fronthatásokkal.

A szálló por koncentrációja, a légszennyezettség és légköri pollenkoncentráció országszerte alacsony. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára, mivel a jelenlegi számítások szerint akár havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon a következő napokban.

Hétfőn újabb frontrendszer alakítja az időjárásunkat, ami a reumatikus panaszokat erősítheti fel. A felerősödő szél, szédüléses, migrénes panaszokat is okozhat. Esős nap várható, az esernyőkre szinte országszerte szükség lehet. A hidegfronti hatás miatt a görcsös panaszok is megjelenhetnek, a kismamák így legyenek körültekintőek. Magnéziumban, káliumban, B vitaminban gazdag élelmiszereket ajánlott fogyasztani a tünetek enyhítésére. A továbbiakban folytatódik a változékony idő, holnap már kettősfronti hatásra készülhetünk.

Kedden kettősfronti hatás várható, ami főként a szívbetegeket terhelheti meg nagyon. Ajánlott az étkezésükre fokozottan figyelni, valamint kerüljék a fizikai megterhelést is. Magnézium, kálium, B vitamin bevitel mellett, a C-vitamin is szükséges az immunrendszer támogatásához.