Kedvez az idő az október 23-ai ünnepségeknek

Vágólapra másolva!
Szombaton országszerte rendezvényekkel emlékeznek az 1956-os forradalom eseményeire. Az ünnepi programoknak az időjárás is kedvezni fog.
Vágólapra másolva!

Bár szombaton már nem lesz zavartalan a napsütés, sőt az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön inkább borongósnak ígérkezik az idő, azért a szabadtéri programokat nem hiúsítja meg az időjárás. Az '56-os forradalom tiszteletére rendezett megemlékezéseken bátran részt vehetünk, de kirándulást is szervezhetünk. A vízpartokat azonban inkább kerüljük, hiszen az egyébként is hűvös időben a víz közelsége csak tovább csökkenti hőérzetünket.

Az esernyőkre nem lesz szükség, számottevő csapadék nem várható ezen a napon, legfeljebb az Északi-középhegységben fordulhat elő gyenge, rövid ideig tartó eső. A réteges öltözetről ne feledkezzünk meg, főként, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a szabadban, hiszen a hajnali minimumok fagypont körül alakulnak, így reggel hideg lesz, és a magasban beáramló enyhébb levegő ellenére napközben is csak 11, 15 fokra számíthatunk, de a felhősebb északi tájakon ennél is hidegebb, csupán 9, 10 fok valószínű. Aki autóval indul útnak, főként a déli országrészben sűrű ködfoltokkal találkozhat a reggeli órákban.

Vasárnap is hasonló időre van kilátás, északkeleten több, míg a Dunántúlon kevesebb napsütéssel. Nyugat felől ugyanis már megközelíti a Kárpát-medencét egy frontrendszer, aminek hatására az ország nagy részén az esti órákban erősen megnövekszik a felhőzet, de kisebb eső, zápor csak a Kisalföldön fordulhat még elő. A jövő héten aztán egymást követik a frontok, sok esőre és napokig borús időre van kilátás, javulás csak a hét vége felé várható.

Az esős idő a vörösiszap által sújtott településeken is megnehezítheti a helyreállítást és a takarítást. A hétvége és a rákövetkező napok időjárásáról itt olvashatsz részletesebben.