Hózáporok alakultak ki, leesett az első hó

Vágólapra másolva!
Csütörtökön hidegfront vonult át az ország fölött, és egyes hegyvidéki területeken leesett az első hó.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok időjárását a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékletek jellemezték. Csütörtökön egy középpontjával Skandinávia fölött elhelyezkedő ciklonrendszer hidegfrontja vonult át hazánk fölött. Az erős, olykor viharos északias áramlással hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét.

Jelentős mennyiségű csapadék nem volt az országban, azonban a labilitásnak köszönhetően helyenként záporok, zivatarok alakulhattak ki. A Bakonyban, valamint az északi, északkeleti tájak magasabban fekvő területein átvonultak az ősz első hózáporai. A hó szinte azonnal elolvadt a magas hőmérsékletek miatt.

Az északkeleti határ közelében egy-egy zivatar is előfordult, főként záporeső kíséretében. A Felvidéken és Kárpátalján 700 méter felett tartós hóesés is előfordult, helyenként néhány centi hó hullott.

Csütörtök délelőtt a szlovák hegyekben

A hideg levegőnek további utánpótlása nincs, éjszaka a szél is csökkent. A derült ég alatt sokfelé volt fagy, az Északi-középhegység völgyeiben -3 foknál is hidegebb volt hajnalban a levegő.

A hétvégén néhány fokkal magasabb hőmérsékletek várhatók, és hajnalban is egyre kevesebb helyen fordul elő fagy. A naposabb területeken akár 15 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, de helyenként tartósan párás, ködös maradhat a levegő, és ezeken a helyeken hidegebb időre van kilátás.