Hidegbetörés jön extra hózáporral

Vágólapra másolva!
Szárazabb lesz az idő csütörtökön, de hidegebb lesz. Az első őszi hózáporok az Északi-középhegységben várhatók. A folytatásban napközben már nem lesz nagyon kellemetlenül hideg, de reggelente fagyni fog.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hideg, de egyre szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Tartós esőzés már csak a keleti országrészben alakul ki a délelőtti órákban.

A felhőátvonulásokból viszont futó zápor még előfordulhat, főként az északi megyékben. Nagy esély van arra, hogy csütörtökön alakulnak ki az első őszi hózáporok az Északi-középhegység 600 méter feletti részein. A Kárpátok vonulatai mentén több óráig eltarthat a havazás, 800 méter felett néhány centis hóréteg alakulhat ki.

Csütörtök délelőtt a szlovák hegyekben


Viharos széllökések és alig 8 fok

A hidegbetörést erős északnyugati szél kíséri, sőt viharos széllökések is lehetnek, elsősorban a középső országrészben (ez azt jelenti, hogy meghaladhatják a a 60 km/órás sebességet a legerősebb széllökések). Mindez részletesen széllökés-térképünkön látható. http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/kombinalt/index.html?p=5

Ezzel együtt csökken a felhőzet nyugat felől, előbukkan a nap, és szerte az országban számítani lehet hosszabb-rövidebb napos időszakokra. Meleg viszont egyáltalán nem lesz: országos átlagban 8 Celsius-fokra lehet maximum számítani, de a közép-magyarországi régióban csak 7 fokig melegszik a levegő.

A következő napokban a hideg levegőnek a magasban már nem lesz utánpótlása, helyette a hajnalok lesznek hidegek. Pénteken a reggeli párásság megszűnése után többórás napsütésre van kilátás, ennek ellenére hideg marad az idő. Az élénk délnyugati szélben mindössze 6, 11 fokig melegszik a levegő.

A derült éjszakákon az ország jelentős részén fagy várható. Különösena péntek és a szombat hajnal-reggel fagyveszélyes.

A fagyzugos területeken akár mínusz 5 fokra is csökkenhet a hőmérséklet. Fagyzugosnak számítanak a földfelszín azon mélyedései, amelyekbe minden oldalról beáramlik a hideg levegő. A lehűlt levegő sűrűsége nagyobb a melegénél ugyanabban a magasságban mérve, ezért a mélyedés alján meggyűlik. Ilyenek lehetnek például a mély, elzárt völgyek, ahol gyenge a légmozgás.