Már havazik az alpesi völgyekben

Vágólapra másolva!
Havazás kezdődött az Alpok északi lejtőin szerda hajnalban, a hóesés határa helyenként a völgyek szintjét is elérte. A hétvégi felmelegedést követően jövő hét elején visszatér a tél a hegyekbe.
Vágólapra másolva!

Svájcban, Ausztria északi felén valamint Dél-Bajorországban szerda hajnalban havazás kezdődött, van ahol óránként 2-3 cm friss hó lehullik. A csapadék intenzitásának növekedésével a hóesés határa az Alpok északi, északkeleti lejtőin 700 méter alá csökken, a mély völgyekben is havas eső, havazás váltja fel az esőzést.

A télies időjárást egy középpontjával a Balti-tenger felett örvénylő ciklon okozza, amelynek hatására északnyugat felől erős, viharos szél kíséretében hideg, eleinte nedves légtömegek érik el a térséget. A csapadékhullás várhatóan csütörtök reggelig kitart, majd ezt követően egy anticiklon megerősödésének köszönhetően csökken a felhőzet.

Az előrejelzések szerint a hétvégén jelentősen megenyhül az Alpok időjárása, a hó várhatóan 1700 méter alatt elolvad. Hétfőn azonban újabb havazás kezdődik. A magasabban fekvő síterepeken már csak néhány hét, és kezdődik a szezon.