Kellemetlen, hideg, szeles, esős napok következnek- orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Sarkvidéki eredetű légtömegek áramlanak a Kárpát-medence területére, lehűlés, eső, szél várható. A rossz idő egyetlen pozitív hatása, hogy a nagyvárosokban a magas szálló por koncentrációt csökkenti. A fronthatásokra érzékenyek viszont fejfájással, álmatlansággal, ízületi bántalmakkal küzdhetnek a hét elején.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden egy gyenge hidegfront érkezik, mely kisebb mértékű ízületi panaszokat, hastáji görcsöket okozhat. Az élénk, hideg szél miatt fejfájás jelentkezhet, illetve nő a megfázásveszély. Meleg és réteges öltözet javasolt. A fronthatás miatt sokaknál fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, így az utakon célszerű türelmesebben és óvatosabban vezetni. A nap folyamán narancs, kivi és olajos magvak fogyasztása ajánlott, este pedig jót fog tenni egy csésze forró mentatea.

A szálló por koncentrációja a nagyvárosokban magas és várhatóan csak a keddi csapadék hatására fog csökkenni. Addig a szabadtéri sportolás, sétálás nem ajánlott. Főleg az idősebbek és a légúti betegségekben szenvedők panaszai fokozódhatnak. A légköri pollenkoncentráció országszerte alacsony, már csak a parlagfű és az ürömfű virágpora okozhat kisebb panaszokat. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára a hét elején, mivel a jelenlegi számítások szerint a hét végén már havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon.

Szerdán erős hidegfronti hatásra számíthatunk, a hidegfrontra érzékenyek panaszai tovább fokozódhatnak. Igen hűvös lesz, csak a keleti tájakon élők számíthatnak némi napsütésre. A szeles időben jót fog tenni egy forró levendula aromás fürdő, vagy egy csésze meleg csipkebogyó tea, mely magas C-vitamin tartalmával hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez.

Csütörtökön tovább folytatódik a lehűlés, és a csapadékos idő. A hegyvidékeken már havazás, havas eső is lehet. A hideg idő miatt továbbra is a szívbetegek és az ízületi panaszokkal küzdők tünetei erősödhetnek.