Egyre több csapadék fokozza az ízületi bántalmakat - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Keddtől csapadékosabbá válik időjárásunk, így az utóbbi napokban tapasztalt magas szálló por koncentráció fokozatosan csökkenni fog. A fronthatásokra érzékenyek viszont fejfájással, álmatlansággal, ízületi bántalmakkal küzdhetnek a hét elején.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn gyenge melegfronti hatás fogja terhelni szervezetünket. Borult időre van kilátás, és az élénk szél tovább csökkentheti hőérzetünket. Ezért öltözzünk melegen és rétegesen. A front miatt fokozódhatnak az ízületi bántalmak, fejfájás, álmatlanság léphet fel. Nőhet a reakcióidő is, illetve sokaknál indokolatlan idegesség, nyugtalanság léphet fel, így az utakon a megnövekedett reggeli forgalomban érdemes óvatosabban közlekedni.

A szálló por koncentrációja országszerte magas és várhatóan csak a keddi csapadék hatására fog csökkenni. Addig a szabadtéri sportolás, sétálás a nagyvárosokban nem ajánlott. Főleg az idősebbek és a légúti betegségekben szenvedők panaszai fokozódhatnak. A légköri pollenkoncentráció országszerte alacsony, már csak a parlagfű és az ürömfű virágpora okozhat kisebb panaszokat. A hegyvidékeken élőknek ajánlott a nyári gumiabroncsok cseréje téli garnitúrára a hét elején, mivel a jelenlegi számítások szerint a hét végén már havas eső, havazás is előfordulhat a magasabban fekvő tájakon.

Kedden egy gyenge hidegfront érkezik, mely kisebb mértékű ízületi panaszokat, hastáji görcsöket és fejfájást okozhat. Már előző nap tudatosan fel lehet készülni a fronthatásra. Elalvás előtt citromfű, vagy mentatea, illetve a keddi nap folyamán narancs, kivi és olajos magvak fogyasztása ajánlott.

Szerdán erős hidegfronti hatásra számíthatunk, a hidegfrontra érzékenyek panaszai tovább fokozódhatnak. Igen hűvös lesz, csak a keleti tájakon élők számíthatnak némi napsütésre. A szeles időben jót fog tenni egy forró levendula aromás fürdő, vagy egy csésze meleg csipkebogyó tea, mely magas C-vitamin tartalmával hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez.