Vége a frontmentes napoknak - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Kettősfronti hatás várható vasárnap és hétfőn, mely az egy hete frontmentes idő után igen megterhelően fog hatni. A szálló por koncentrációja a nagyvárosokban magas, ezért a szabadtéri sportolás nem ajánlott. Az idősebbeknél és a légzőszervi betegségben szenvedőknél köhögés, enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Vasárnap csapadékosabbnak ígérkezik, és tovább csökken a nappali felmelegedés. A nyugati megyékben élők ne hagyják otthon az esernyőt, esőkabátot. Kettősfronti hatás érvényesül, így mind a hideg mind a melegfrontra érzékenyek panaszai erősödhetnek. A nyugati megyékben a csapadék hatására fokozódhatnak az ízületi bántalmak, és a friss műtéti hegek is sajoghatnak. A keleti országrészben alvásproblémák és indokolatlan idegesség, nyugtalanság fordulhat elő az érzékenyeknél. Az országszerte felélénkülő szél okozhat szédüléses, fejfájásos panaszokat is.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte magas, a Dunántúlon, szombaton kissé csökkenni fog. Az iszapkatasztrófa helyszínén az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben már több helyen meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek. A légköri pollenkoncentráció az ország nagy részén alacsony, már csak a parlagfű és az ürömfű okozhat kisebb panaszokat.

Hétfőn folytatódik a kettősfronti hatás, borult, esős, szeles idő lesz az ország nagy részén. A jövő héten változékony időjárás lesz, erős fronthatásokkal, ezért aki teheti, pihenjen a hétvégén. Több zöldség és gyümölcs fogyasztásával is fel lehet készíteni a szervezetet a nagyfokú légköri változások elviselésére.

Kedden a jelenlegi számítások szerint erős hidegfront érkezik, mely ízületi panaszokat, hastáji görcsöket és fejfájást okozhat. Már előző nap tudatosan fel lehet készülni a fronthatásra. Elalvás előtt citromfű, vagy mentatea, illetve a keddi nap folyamán narancs, kivi és olajos magvak fogyasztása ajánlott.