Tartósan elromlik az idő a hétvégétől

Vágólapra másolva!
A hétvégén vége szakad a közel másfél hétig tartó, zavartalanul napos időjárásnak. Szombaton a változó felhőzet mellett néhány órára még kisüthet a nap, vasárnaptól azonban egyre inkább a borultság lesz a meghatározó. A nappali felmelegedés visszaesik, a jövő héten ismét számottevő csapadék várható.
Vágólapra másolva!

Pénteken a reggeli ködök feloszlása után az ország nagy részén még folytatódik a kellemes, csendes, napsütéses őszi idő. Szombaton már némi változás áll be: időnként felhők jelennek meg az égen, és főként a délkeleti valamint a nyugati határszélen fordulhat elő eső. Vasárnap egyre nagyobb területen borul be az ég, ekkor elsősorban a Dunántúlon várható csapadék. A jövő héten pedig többször lesz borongós, esős időjárás, többfelé ismét jelentős mennyiségű esőre van kilátás. A nappali hőmérséklet visszaesik, általában 10 fok körül alakul. Az éjszakák azonban a felhőzet és a légmozgás miatt kissé enyhébbek lesznek az eddiginél.

Ciklonok veszik át az irányítást az időjárás felett

A napos időjárást okozó anticiklon leépül, és Közép-Európa időjárását egyre inkább ciklonok és frontjaik határozzák meg. A ciklonokban tapasztalható rendezett feláramlás kedvez a felhő- és csapadékképződésnek, a felszíni légnyomás időbeli és térbeli változékonysága pedig a légmozgás élénküléséhez vezet. Belátható időn belül nem épül fel újabb anticiklon a térség felett, így a változékonyság tartósnak ígérkezik.