Vágólapra másolva!
Felhőszakadás, jégeső és heves áradások jellemzik Európa mediterrán térségének időjárását, Szardíniára 100 mm eső zúdult. A viharok az eddig kánikulában és napfényben fürdő délgörög területeket is elérik.
Vágólapra másolva!

Heves esőzések voltak a hétvégén Spanyolország keleti partvidékén, hétfőn és kedden Olaszország déli, délnyugati vidékén. Szardínián egy-két óra leforgása alatt helyenként több mint 100 milliméter csapadék hullott, a jégesővel vegyített felhőszakadás következtében patakok, folyók léptek ki medrükből.

Áldozata is van az ítéletidőnek egy német hölgy személyében, aki a vihar ellenére bemerészkedett a tengerbe. Intenzív csapadékhullás jellemezi az Égei-tenger északi részét és a Márvány-tenger időjárását is.

A nagy esők egy mediterrán ciklon hatására jöttek létre a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében. Az alacsonynyomású légköri képződményben a lassú, rendezett feláramlás elősegíti a csapadékképződést. A tenger vize még mindig 21-22 fokos, ami növeli a légkör instabilitását, így könnyen alakul ki sűrű villámlással és jégveréssel kísért heves záporeső. Zivatarok környezetében viharos, néhol orkán erejű kifutószelek söpörnek végig.

A ciklon fokozatosan keletre helyeződik át. Szerdán Dél-Itália mellett már az Adria térségében és a Balkán-félszigeten is intenzív esőzés tör ki. A viharok elérik Görögország déli szélét is, ahol a hét első napjaiban zavartan napsütés és kánikula uralkodott.