Ráerősít a reumás panaszokra a hétvégi hidegfront - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét végére hidegfronti hatás érvényesül, felerősödhetnek a reumatikus panaszok, fejfájás is jelentkezhet. A sok napsütés jó hatással lesz lelkiállapotunkra, közérzetünkre. Érdemes megfelelő ruházatban több időt eltölteni a szabad levegőn, hétvégére kirándulást, szabadtéri programot szervezni.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön folytatódik a napos, de az évszakhoz képest hűvös idő. Az emelkedő por és légszennyezettség a légúti betegek panaszait fokozhatja, gyakrabban tapasztalhatunk orrdugulást, köhögést. Az orrjáratok öblögetése tengeri sós vízzel védi és nedvesen tartja a nyálkahártyát. Fronthatás nem lesz, immunrendszerünket C-vitamin pótlásával, meleg teák fogyasztásával, valamint ajánlott a kiegyensúlyozott étkezésre és megfelelő mennyiségű mozgásra is figyelni.

A szálló por koncentrációja és a légszennyezettség szintje országszerte emelkedik, a Dunántúlon eléri a közepes szintet, és a következő napokban várhatóan nőni fog. Az iszapkatasztrófa helyszínén az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben már több helyen meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek. A légköri pollenkoncentráció az ország nagy részén alacsony, és kissé növekedni fog a következő napokban.

Pénteken sem várható jelentős változás az időjárásban, többnyire zavartalan napsütés lesz, délután lehet számítani az északi országrészben felhősödésre, de az esernyőkre nem lesz szükség. Fronthatás ma sem várható, a csökkenő hőmérséklet miatt a keringési betegek számíthatnak panaszaik erősödésére. Ajánlott meleg teákkal melegíteni a szervezetünket, napközben jó választás lehet az élénkítő zöldtea, estére a feszültségoldó citromfű tea.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül, ami a reumatikus panaszokat felerősítheti. A nappali felmelegedés csökken, a hőmérő higanyszála csak néhány fokkal haladja meg a 10 fokot. A déli és keleti határszélen előfordulhat kisebb eső is. Érdemes szervezni túrázást, kirándulást, az idő kiváló lesz hozzá. Vasárnap csapadékosabbnak ígérkezik, és tovább csökken a nappali felmelegedés.