A hét végéig frontmentes lesz az idő - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Továbbra sem várható markáns fronthatás, a sok napsütés pedig jó hatással lesz lelkiállapotunkra, közérzetünkre. Érdemes megfelelő ruházatban több időt eltölteni a szabad levegőn, és kiélvezni a napfényt a borús őszi napok érkezése előtt.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden folytatódik a napos, de hűvös idő, front továbbra sem terheli a szervezetet. A reggel még hideg lesz, napközben viszont egyre melegszik az idő, ez a nagy napi hő ingás réteges öltözködést igényel. Ilyenkor nagyon könnyű megfázni, ezért fogyasszunk magas C-vitamin és vastartalmú ételeket, igyunk a nap folyamán többször meleg teát, forró leveseket. Ebben az időszakban nem javasolt a fogyókúra elkezdése, szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez melegítő ételek fogyasztása javasolt, ilyenek a grillezett húsok, a hajdinából és egyéb gabonafélékből készült ételek.

A szálló por koncentrációja alacsony, azonban a légszennyezettség szintje a Dunántúlon eléri a közepes szintet, és a következő napokban várhatóan nőni fog. Az iszapkatasztrófa helyszínén az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben már több helyen meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek. A légköri pollenkoncentráció az ország nagy részén alacsony, és kissé növekedni fog a következő napokban.

Szerdán nem várható fronthatás, csak az ország déli felében zavarhatja a napsütést némi felhősödés. A tiszta éjszakai égbolt és a gyenge légmozgás miatt igen hideg hajnalokra ébredhetünk, többfelé lesz talajmenti fagy és párásság, ködfoltok nehezítik a reggeli közlekedést.

Csütörtökön sem változik az időjárás, folytatódik a napos, de az évszakhoz képest hűvös idő. A folytatásban gyenge hidegfronti hatás várható, ami ismét felerősítheti a reumatikus panaszokat.