Hétvégén köd lassíthatja a közlekedést

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok borongós, csapadékos időjárása után, végre szárazabb napok elé nézünk. A levegőnek azonban még nagy a nedvességtartalma, így a hét vége felé egyre többfelé kell ködfoltok kialakulására számítani.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban egy front okozott borongós, csapadékos időjárást hazánkban, így az autósoknak a nedves, csúszós útszakaszok okoztak gondokat.

A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat. Az anticiklon olyan magasnyomású képződmény, amelyben a leszálló légáramlatok felhőoszlató hatása miatt általában kevés a felhő, túlnyomóan napos, derült időjárás alakul ki. Az előttünk álló néhány napban sok napsütésre lehet számítani, de a kora reggeli órákban egyre többfelé kell párásság és köd kialakulásától tartani.

A hajnali ködfoltok általában még a délelőtti órákban feloszlanak, és a nap nagy részében a napsütésé lesz a főszerep. Ám azok, akik a kora reggeli órákban indulnak útnak, készüljenek fel, hogy a rossz látási viszonyok miatt hosszabbá válhat az utazási idő. A ködös területeken nem árt, ha nagyobb követési távolságot hagynak egymás között az autósok az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Most még örülhetünk, a hír hallatán, hogy anticiklon alakítja időjárásunkat, ám a tél közeledtével egyre ritkábban jelent majd jó hírt, amikor magas nyomású rendszer helyezkedik a Kárpát-medence fölé. Hazánk térségében a téli időszakban gyakran alakul ki az úgynevezett hideg légpárnás helyzet. Ebben az esetben a medencében megül a hideg levegő, míg a magasban melegebb levegő áramlik a terület fölé. A magas légnyomás mellett gyenge légmozgás, és igen alacsony hőmérséklet a jellemző, amik kedveznek a vastag ködtakaró kialakulásának. Így a talaj fölött néhány száz méterig elhelyezkedő levegő nyugalomba jut, konzerválódik, és feldúsulnak benne az egészségre ártalmas gázok, aeroszolok. Ezt a nyugalomba jutott levegőt csak egy erőteljes hidegfront tudja felszakítani. Ezért reméljük az idei télen inkább a havazásé lesz a főszerep és nem a fagyos, ködös időjárásé.