Viharciklon fejlődik a Brit-szigetek térségében

Vágólapra másolva!
Markáns ciklon fejlődik az Atlanti-óceán térségében, és a Brit-szigeteket, a kontinens nyugati partvidékét elérve jelentős mennyiségű csapadékot és viharos erejű szelet okoz.
Vágólapra másolva!

Hatalmas kiterjedésű, markáns ciklon örvénylik az Atlanti-óceán térségében, és középpontja lassan halad keleti irányba a Brit-szigetek irányába. A ciklon vonulását viharossá fokozódó szél, és nagy mennyiségű csapadék jelzi.

A ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontja megközelítik a kontinens nyugati partvidékét is. Az előrejelzések szerint a front mentén a legerősebb széllökések időnként elérhetik az óránkénti 100-120 kilométeres sebességet. A 24 óra alatt várható csapadék néhol akár az 50-100 mm-t is elérheti.

Az ítéletidő elsősorban Franciaország nyugati felét, a Brit-szigeteket, a Benelux-államokat, és a Skandináv-félsziget nyugati felét érintheti. Az említett országok meteorológiai szolgálatai figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

A ciklon elsősorban szombat este és vasárnap okoz heves időjárási jelenségeket, majd a meteorológiai szaknyelv szerint töltődik, azaz középpontjában kissé emelkedik a légnyomás. Ezzel párhuzamosan gyengül a csapadék intenzitása és a szél erőssége is.