Milyen élelmiszerből mennyi kerül a kukákba az USA-ban?

Vágólapra másolva!
Mennyi energiába kerül megtermelni, megvenni és végül nem elfogyasztani azt a kenyeret, húst, zöldséget, ami végül a kukába kerül? Az USA-ban sokmilliárd megajoule energiát lehetne megtakarítani azáltal, ha kevesebb élelmiszert pazarolnának el. Az így megspórolt mennyiséggel fedezni lehetne Los Angeles és Chicago városi lakosságának egyévi energiaszükségletét.
Vágólapra másolva!

Évente 350 millió hordó kőolajnak megfelelő, többmilliárd megajoule energiát lehetne megspórolni az Egyesült Államokban csak azzal, ha senki sem pazarolná el az élelmiszereket. Ez a lényegi állítása két kutató most megjelenő tanulmányának, amelyet az amerikai vegyészeti társaság (ACS) kétheti folyóirata, a Környezettudomány és -Technológia (EST) közöl.

Ha egyszerűen nem dobjuk a szemétbe az élelmiszert, az semmibe sem kerül és semmivel sem csökkenti az életszínvonalat - vonta le a következtetést Michael Webber és Amanda Cuéllar. Kutatásaik szerint 1,4 milliárd hordó kőolaj energiáját emészti fel egyetlen év élelmiszer-mennyiségének előállítása az USA-ban, beleérve a termelést, a csomagolást, a nyers élelmiszer előkészítését, az ételek elkészítését, a tárolást és a szállítást.

A két kutató kiindulópontja az, hogy az élelem egyfelől energiaforrás, másfelől termelése, feldolgozása és szállítása szintén energiát igényel. Becslések szerint az USA energiafogyasztásának minimum 8, maximum 16 százalékát az élelmiszer-termelésre fordították 2007-ben. A hatalmas energiaráfordítás ellenére az élelem 27 százaléka a szemétbe kerül - derül ki az USA mezőgazdasági minisztériumának számításaiból. Webber és Cuéllar megállapította: a fölöslegesen megtermelt élelmiszer mennyiségének visszaszorításával energiát lehetne megtakarítani, és a folyamat ezáltal segítene visszafogni a globális felmelegedést.

Elemzésük végeredménye az, hogy a végül elpazarolt élelmiszer és az elkészítésére fordított energia körülbelül 2,142 millió terajoule-ra (egymilliószor millió joule) rúg. Ez 350 millió hordó kőolaj fűtőértékének felel meg, és ami még jobban érzékelteti a nagyságrendeket: az Egyesült Államok egy évi energiafogyasztásának 2 százalékával ér fel. Ekkora energiamennyiség körülbelül fedezni tudja 6,6 millió amerikai polgár enegiaszükségletét. Ez a létszám Los Angeles és Chicago városi lakosságának felel meg.

Az elpazarolt energia mennyisége valójában még több lehet. Mint a kutatók cikkükben leszögezik: óvatos becslésekkel számoltak, mert nem teljesek, helyenként elavultak a szemétbe került, elpazarolt élelem mennyiségéről szóló adatok, és szintén nem teljesek az élelmiszer-előállítás és kereskedelem energiafogyasztásának adatsorai.

Hány százalék kerül a szemétbe az alábbi élelmiszerekből az USA-ban?
Zsírok, olajok33%
Tejtermékek32%
Gabonafélék32%
Tojás31%
Cukor és egyéb édesítőszerek31%
Zöldségek25%
Gyümölcsök23%
Hús, szárnyashús, hal16%
Száraz magvak, bab, lencse16%
Mogyoró és földimogyoró16%