Áradásveszély áll fenn az USA keleti partján

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban jelent meg a Karib-tenger fölött az idei atlanti szezon tizenhatodik trópusi képződménye. Az elkövetkező 24-36 órában az alacsony nyomású képződmény jó eséllyel trópusi viharrá erősödik, és amennyiben ez megtörténik, a Nicole nevet viselheti majd. A vihar heves esőkkel fenyegeti az USA keleti államait.
Vágólapra másolva!

A viharobjektum Kuba, Jamaica és a Kajmán-szigetek térségét elhagyva, a meleg vízfelszín fölött észak felé folytatta útját, és már elérte Florida déli részét is, ahova intenzív esőzéssel érkezett. A későbbiekben pedig a keleti partvidék államaiban (Dél- és Észak-Karolinában, Virginiában, Pennsylvaniában) éreztetheti hatását. Bár eddigre a szél veszít erejéből, a csapadék épp ekkor válik intenzívebbé, és a térségben várhatóan 70-140 mm eső hullik az elkövetkező 24 órában. Az óriási mennyiségű csapadék miatt áradásokra és földcsuszamlásokra lehet számítani, illetve a partmenti részeket is elöntheti a víz a viharos (70-80 km/órás) szelek hatására.

Ráadásul a keleti partvidéket a héten már elérte egy heves csapadékzóna, az észak-karolinai Wilmington településen hétfőn mintegy 250 mm eső esett. Ez egyúttal a második legcsapadékosabb napnak számít, a dobogó első fokán 1999. szeptember 15-e áll, amikor a Floyd hurrikán 330 mm csapadékkal áztatta el a térséget.