Áradást okozott egész Közép-Európában a minket is eláztató ciklon

Vágólapra másolva!
Helyenként katasztrófa-riasztási szintet rendeltek el Németországban a medrükből kilépő folyók miatt. Egy mediterrán ciklon miatt Közép-Európa több régióját sújtja árvíz, de Mostarban is 150 mm eső esett a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Számos patak és kisebb folyó lépett ki a medréből Németország délkeleti tartományában, Szászországban. Az ok a vasárnap és hétfőn lehullott 90-120 milliméter eső volt. A földek víz alatt állnak, az áradás a mellékutakat is elérte. A tűzoltóság nagy erőkkel végzi a szivattyúzást, miközben homokzsákokkal védik a településeket. Két folyó mentén katasztrófaszintű riasztást rendeltek el.

A térség idén nem túl szerencsés csapadékügyben: éppen hét hete vonult le az az ár, amely négy halálos áldozattal és 800 millió eurós kárral járt. Ugyancsak árvíz sújtja Csehország egyes területeit és Lengyelország délnyugati vidékét.


Fél Európát elárasztotta a ciklon

A nagy esőzéseket okozó ciklon még pénteken alakult ki, középpontja az Adria felett volt, és eleinte ott hullott bőséges csapadék miatta. Magyarországon egy nap alatt annyi csapadékot hozott a ciklon, mint amennyi máskülönben egész szeptemberben szokott lenni.

Mostarban a hétvégén 150 mm eső esett, de Szlovénia és Olaszország egyes vidékeit se kímélte a rengeteg eső. Magyarországon a Dunántúlon esett a legtöbb csapadék. A Rába és a Zala felső szakaszain már tetőzött az árhullám, de helyenként még harmadfokú készültségi szintnek megfelelő a vízállás. Vasárnap és hétfőn Németországban, Csehországban és Lengyelországban esett szélsőségesen sok csapadék az északra, majd keletre vonuló ciklonból.