Másfél havi csapadék hullott a hétvégén - ez már rekord év lesz

Vágólapra másolva!
Helyenként közel másfélszer annyi eső hullott a csapadékos hétvégén, mint átlagosan egész szeptemberben szokott. Az ország egyes részein már most rekordot döntött az éves csapadék a szeptemberi esővel együtt, sőt az abszolút országos rekord is megdőlhet.
Vágólapra másolva!

Újabb ciklon hoz közelebb a százéves rekordokhoz

Az Alpokalján 50-60, a Bakony belsejében helyenként 80 mm csapadék hullott le szombat délutántól vasárnap délutánig, sőt helyenként a 100 mm-t is elérte az eső mennyisége. Ez az érték akkor tűnik igazán magasnak, ha az egész szeptemberi átlagos magyarországi csapadékhoz viszonyítjuk, amely 30-50 mm-nél nem több. A nagy csapadék egy ciklon okozta, ami az Adria északi része felett örvénylik: középpontja a nap folyamán áthaladt az országon, és hétfőn a számítások szerint már Lengyelország felett lesz.

A Dunántúlon és az Északi-középhegységben az eddigi éves csapadék többfelé elérte az 1100 mm-t, helyenként a mérések kezdete óta már biztos, hogy a 2010-es év a legcsapadékosabb. Az országos éves csapadékösszeg-rekord az Alpokalján elhelyezkedő Kőszeg-Stájerházakhoz fűződik: ott 1937-ben 1510 mm eső hullott. A Bakony belsejében szeptember végére már csaknem összejött ennyi csapadék, egyre nagyobb az esély arra, hogyúj országos éves rekordot kell feljegyezni. (A rendszeres meteorológiai mérések hazánkban a 19. század végén indultak.)


Áradások a ciklon útján

Az Adria partvidékétől Szlovénián és Magyarországon át Csehországig és Németországig okozott kiadós esőzést a hétvégi ciklon. Sokfelé patakok, folyók léptek ki a medrükből. A Dunántúlon is többfelé veszélyeztet az ár- és belvíz. A Zala és a Rába gyorsan árad, a patakokon az árhullám várhatóan már hétfő délután levonul.