Inka földműveléssel a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
Felélesztenék Peruban az inkák teraszos földművelési módszerét. Az inka "történelmileg jó eredményei" vannak, így az eljárás felhasználható a globális felmelegedés elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

Egymillió négyzetkilométernyi területen élesztenék fel az inkák teraszos földművelési módszerét Peruban.

A programot az Amerikaközi Fejlesztési Bank (IADB) és a perui agrárminisztérium szakemberei dolgozták ki, és az őslakos közösségek körében valósítanák meg. A fő érv a következő: az inkák módszere "történelmileg jó eredményeket tud felmutatni" - fogalmaz közleményében az IADB. A fejlesztéssel foglalkozó pénzintézet 100 millió dollárral (22 milliárd forinttal) támogatja a projektet.

Az ősi módszerek felélesztése a terméshozam növelése mellett fontos szerepet játszhat abban is, hogy az andoki őslakos közösségek jobban tudjanak alkalmazkodni a globális felmelegedéshez - magyarázza a perui agrártárca.

A program első, kísérleti szakasza még idén elindul a Limához közei Huarochiri tartomány fővárosában, Matucanában. A másfél négyzetkilométeren, másfél millió dollárból (330 millió forintból) megvalósuló próbaberuházás több mint 240 ember helyzetén javíthat - mondta Rodolfo Beltran Bravo, egy mezőgazdaságért felelős vezető tisztviselő.