Vágólapra másolva!
Ismét rendkívüli mennyiségű csapadék, a havi átlag kétszerese hullott 24 óra alatt az ország egyes területein. Megárad a Zagyva.
Vágólapra másolva!

Úgy néz ki, az elmúlt hónapok csapadékos időjárása tovább folytatódik. Pár nappal ezelőtt egy mediterrán ciklon keletkezett a Földközi-tenger középső régiója fölött, ami fokozatosan áthelyeződött a Kárpát-medence térségébe. Ennek a ciklonnak az áramlási rendszerében az elmúlt napok során nagy nedvességtartalmú légtömegek érkeztek hazánk fölé.

Szerdán is többfelé fordult elő eső, zápor, majd csütörtökön többfelé zivatart is regisztráltak. Az igazán nagy mennyiségű csapadék azonban a pénteki nap folyamán zúdult az országra. Az ebben a hónapban megszokott csapadékmennyiség 40-45 milliméter között van országos átlagban.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőhálózatában több helyen is mértünk a havi összeget meghaladó csapadékot egyetlen nap alatt. Ilyen volt például a Gyöngyösön vagy a Helvéciában elhelyezett automata állomásunk, amik egyenként több mint 60 milliméter esőt regisztráltak pénteken. Gyöngyösön ma reggelig a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 100 millimétert.

Szekszárdon, Budapesten, Dunaújvárosban, Salgótarjánban és Békésszentandráson is jelentős mennyiségű eső hullott. Ezekből az adatokból látszik, hogy a csapadéksáv legintenzívebb része Magyarország középső régióján haladt át. Egyes helyeken a 70-90 milliméter csapadék volt.

Több helyen megáradtak a kisebb vízfolyások. Megáradt a Zagyva, és vízszint emelkedés várható a Sajón és a Hernádon is.

Forrás: [ICI]