Vágólapra másolva!
A Magas-Tátrában a szeptember eleji hideg, csapadékos időjárásának köszönhetően a fahatár felett napokig havazott, a hóréteg vastagsága sokfelé meghaladja a fél métert.
Vágólapra másolva!

A Lomnici-csúcson elhelyezkedő meteorológiai állomás adatai szerint a hóréteg vastagsága elérte a 80 centimétert. A hóhatár jelenleg 1400 méter körül, nagyjából a fahatár felett található. A magasabb részeken mindenütt fél méternél mélyebb a hó. Bár a szeptember eleji havazás nem ritka a Magas-Tátrában, általában ilyenkor csak 5-10 centis hó szokott esni, amely másnapra elolvad.

A jelentős hómennyiség nyolc nap váltakozó intenzitású havazásának köszönhető. Az augusztus 30-i hidegfront betörése nyitotta a sort hat centis friss hóval, a legutolsó havazás pedig hétfő este ért véget. Szeptember elsején például egy nap alatt 40 centi hó hullott a csúcsokon.

Enyhébb napok, hóolvadás jön

Kedden enyhülés kezdődött a térség felett. A héten az 1800 méter alatti területeken gyors hóolvadás várható, feljebb azonban kiterjedt hófoltok formájában akár a téli szezonra is maradhat néhány tíz centis réteg a szeptember eleji hótakaróból.