Meg akarják menteni a szeméttől a Jangcét

Vágólapra másolva!
Dollár-százmilliókat fog költeni Kína a további környezetrombolás megállítására a Jangce folyó mentén, a Három szoros víztározó térségében. Ezen felül további százezreket költöztetnének el a környékről, hogy enyhüljön a környezetet terhelő nyomás.
Vágólapra másolva!

A Jangce mindkét oldalán "különböző okokból" megritkultak az erdők, megkopaszodtak a hegyek és a dombok, amik miatt ismétlődő természeti katasztrófák, földcsuszamlások történtek. "Összességében a környezet állapota messze van attól, amit a kommunista párt és az emberek megkövetelnek" - szögezte le az erdészeti miniszter, a Csia Cse-pang (Jia Zhibang).

A Három szoros a világon a legnagyobb vízerőmű-beruházás: kritikusai régóta figyelmeztetnek súlyos környezetkárosító hatására, a partok melletti erózióra, a folyó öntisztulását gátló helyzetre.

Az új tervek magasabb erdősítési arányt szabnak meg a folyó 600 kilométeres szakaszán. A területre jelenleg 22 százalékos erdősítés az előírás, ezt emelnék 65 százalékra. A környezetvédelmi beruházás költségelőirányzata több mint tízmilliárd jüan, vagyis másfél milliárd dollár - mondta el a 30 milliós térségi nagyváros Csungking (Chongqing) polgármestere, Huang Csi-fan (Huang Qifan).

Hozzátette, hogy a város a szennyvíz kezelése területén is komoly beruházásokat tervez. Az elmúlt években 50 milliárd jüant (7,3 milliárd dollárt) fordítottak erre a célra, s a következő három évben további 28 milliárd jüant (4,1 milliárd dollárt) készülnek befektetni.

Eddig már 1 millió 400 ezer embert költöztettek el a régióból, s további 300 ezer emberre vár hasonló sors. Az indoklás szerint ezzel is enyhül a környezetet terhelő nyomás, az emberek, illetve otthonaik ráadásul jelenleg a talajviszonyok miatt gyakori földcsuszamlásoknak vannak kitéve.

Hírek szerint hatalmas mennyiségű szemét és törmelék mosódott a Jangce folyóba az utóbbi idők heves esőzései miatt: volt már rá példa, hogy ez a hordalék nehezen kezelhető akadályt jelentett a gátnál. Ebből a hordalékból egyes helyeken olyan vastag réteg keletkezett, hogy az emberek közlekedni tudtak rajta - írta a China Daily napilap.