Lassan enyhülnek az időjárás okozta panaszok - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Kissé melegszik a levegő, és az erős szél is alábbhagy a következő napokban. A melegedés miatt holnap gyenge melegfronti hatás várható, pénteken azonban már frontmentes időnk lesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Csütörtökön tovább melegszik az idő, csapadék csak északon várható, a légmozgás is mérséklődik, bár még élénk marad a szél. Gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni. Az érzékenyek fejfájással, nyugtalansággal, alvásproblémákkal küzdhetnek. Az egyre több napsütés jótékony hatással lesz szervezetünkre, a nap folyamán mindenképp töltsünk egy kis időt a szabadban. Egy kis mozgás segít feltöltődni energiával, és jobban is alhatunk az éjszaka folyamán.

A szálló por szintje és a légszennyezettség mértéke alacsony. Megkönnyebbülhetnek a légúti betegségben szenvedők, hiszen a sok csapadéknak köszönhetően a továbbiakban is tiszta marad a levegő. A pollenallergiások tünetei viszont tovább fokozódhatnak, a szeles idő miatt igen magas a parlagfű és az üröm virágporának mennyisége a levegőben, főként a Tiszántúlon.

Pénteken nem várható fronthatás, az évszaknak megfelelő lesz az időjárás. A légmozgás is tovább mérséklődik, így az időjárás élettanilag kedvező hatású lesz. Sportoláshoz, szabadtéri programok szervezéséhez ideálisak lesznek a körülmények, bár az erdőkben sáros talajjal találkozhatunk. A nap folyamán csak északon és a nyugati határszél mentén számíthatunk egy-egy záporra.

Szombaton ismét változékonyabbra fordul az idő, kettősfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek fejfájással, fáradtsággal, vagy épp nyugtalansággal, idegességgel küzdhetnek. Nő a reakcióidő, ezért az utakon a magnövekedett hétvégi forgalomban vezessünk óvatosabban!